Znate li u kakvom vam je stanju imunitet? Ove vam pretrage mogu na to odgovoriti

Dr. Ferira kaže da je – da bismo dobili uvid u stanje imuniteta – dobro s vremena na vrijeme napraviti ovih nekoliko laboratorijskih pretraga na koje nas može uputiti i obiteljski liječnik

Iako je termin ‚dobar imunitet‘ postao gotovo sinonim za ‚zdravlje‘ većina ljudi dok se ne razboli ne zna mnogo o stanju svog imunološkog sustava; mreži stanica, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tijela koji bi mogli narušiti naše zdravlje.

Znanstvenica, liječnica i stručnjakinja za prehranu dr. Ashley Jordan Ferira za Mind Body Green je objasnila da nam nekoliko brzih liječničkih pretraga može pomoći da dobijemo uvid u to kako nam radi taj obrambeni mehanizam tijela, a riječ je o laboratorijskim testovima koje je dobro povremeno napraviti, a na koje nas može uputiti obiteljski liječnik.

1. Kompletna krvna slika Iako ovaj test mjeri različite značajke krvi, na primjer crvene i bijele krvne stanice,trombocite, hemoglobin i hematokrit, različite nam vrste bijelih krvnih stanica (poput neutrofila, limfocita, bazofila itd.) mogu ukazati na stanje imuniteta.
Znamo, na primjer, da se neutrofili povećavaju kada imate infekciju, pa ćemo iz krvne slike dobiti i odgovore o svom imunološkom sustavu u trenutku vađenja krvi – kaže dr. Ferira.

2. Metaboličko zdravlje i upalni markeri Ti su mehanizmi usko povezani s imunitetom jer imunološki sustav djeluje kao senzor našeg metaboličkog stanja. Ferira zato predlaže provjeru opsega struka, krvnog tlaka, šećera i lipida u krvi i druge pokazatelje metaboličkog zdravlja, te testiranje (CRP) C-reaktivnog proteina da doznamo postoje li upale u tijelu.

3. Određivanje razine D vitamina D vitamin ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji, a test krvi s 25-hidroksi D vitaminom može odrediti njegovu razinu.
– Količina 25-hidroksivitamina D u krvi dobar je pokazatelj koliko vitamina D ima vaše tijelo. Test može odrediti jesu li razine vitamina D previsoke ili preniske – kaže dr. Ferira.

PROČITAJTE  8 velikih prednosti jabukovog sirćeta: Smanjuje holesterol i rizik od srčanog udara!

4.
Određivanje razine C vitamina Manje se često testira razina askorbinske kiseline u plazmi, objašnjava Ferira i dodaje da C vitamin takođem ima veliku ulogu u imunitetu: točnije on potiče razmnožavanje limfocita u borbi protiv stranih tijela u organizmu. -.
Vitamin C također pomaže neutrofilima (još jedna bijela krvna stanica) da uništava loše mikrobe – kaže liječnica.

5. Određivanje razine cinka Ovaj je mineral u tragovima presudan za razvoj i funkciju mnogih urođenih imunoloških stanica (neutrofila, makrofaga i prirodnih stanica ubojica) i adaptivnih imunoloških odgovora (B-stanice i T-stanice). Za testiranje prirodne razine cinka, Ferira preporučuje traženje serumskog testa.

 

You may also like...