ZAŠTO JE KLEMATIS OMILJENI CVET BAŠTOVANA: sve o sadnji i negovanju čarobnog klematisa (FOTO GALERIJA)

Kao da su raznobojne zvijezde osvojile baštu – tako klematis oduševljava baštovane svako ljeto, a evo kako se neguje!

Ako budete uživali u pahuljama i zvijezdama, zasadite čaroban cvet klematisa u bašti i na vama će ispuniti sve želje, piše Lepa & srećna.

Klematis je sad od marta do maja ili jesen, potrebno je sunčano stanovište, zaštićeno od vetra i sa zemljištem bogatim hranljivim materijalima. Kao potporu za penjanje mogu da posluže drveni ili žičani špalir, a možete i postavljati kao nisku cvetnicu ili da napravite neki zanimljiv aranžman iz većeg kamenja u podnožju novog klematisa.

Klematis treba redovno zalivati, a kada listovi počnu da blede zna da je biljke potrebno više vode. Ova biljka mora pravilno da se oreže. Treba voditi račun io. Prilikom izbora sorte važno je imati umu i kakvo stanište namenjujete dotičnom klematisu. Preporučujemo malo dublju sadnju (2 do 5 cm).

Klematis je omiljen kod baštovane zbog zanimljivog oblika, raznih boja i vrsta, ali i zbog predivnog mirisa koji se širi baštom celog leta.

Naročito su popularne sorte šumskog klematisa s velikim listama (Clematis heracleifolia i Clematis tubulosa). Postoje i klematisi koji imaju intenzivan miris vanile (na primjeru klematis terniflora “Robusta”, klematis triternata “Rubromarginata”, klematis montana “Alexander” i “Pink Perfection”). Miris klematisa tangutica “Park Lambton” podseća na kokosov orah.

Kako se razmnožava klematis

Kako se razmnoava klematis

Klematis se smatra “aristokratom” medju puzavicama – bogatstvom vrste i nijansi omogućuje fantastične efekte u svakoj bašti. Neće biti već upoznato s većim brojem glasova, dok druge mogu biti naručene i čitane u nekoliko metara.
Klematis možete da razmnožite rezinama ili grebenicama. Najesen ili u kasno leto uzime reznice sa zdravih, dobro razvijenih biljaka, veličine 10-15 cm. Izbojci prema vrhu biljke jesu najkvalitetniji. Rez napravite ispod najnižeg lista. S donje polovine reznice uklonite sve listove. Pripremljene reznice umočite u prah za ožiljavanje. Kao supstrat koristite mešavinu treseta i peska ili gotov supstrat za ukorenjivanje.

Razmnožavanje grebenica vrlo je jednostavno, pogotovu za ono što ima ima klematisa u bašti. U proleću trebate uz naplatu da izkopate jarak dubine desetak centimetara. Na dno jarka, ako je zemlja u lošoj kvaliteti, dodajte sloj komposta.

U jarak polozite izbojak koji će žičanim kukama pričevrstiti uz tlo. Nakon toga jarak zatrpajte. Uz redovno zalivanje izbora brzo će se zakoreniti. Da biste bili sasvim sigurni, pričekajte sljedećeg proleća kada izvolite izboj iz matičnih biljki.

Izvor: lepaisrecna.rs

PROČITAJTE  CVIJEĆE VAM NIKADA NEĆE UVENUTI, NITI ĆE IMATI ŽUTE LISTOVE: Pomiješajte ova tri sastojka i pospite po biljci, OČEKUJE VAS ČUDO!

About the author