URME – ZA JAČE I ZDRAVIJE TELO

U prošlosti su ih zvali „hleb pustinje”, a potom su naučnici dokazali da ovo voće ima i veliku hranljivu vrednost. Urme sadrže 80 odsto ugljenih hidrata, zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju holesterola i veoma su zdrave

Urme rastu u ogromnim grozdovima na palmi, lako se beru, čuvaju i transportuju, a vrlo su važan deo života i istorije zemalja Arapskog zaliva. One su deo svakodnevne ishrane stanovnika, nalaze se na trpezi kako bogatih, tako i siromašnih.

Zato i ne čudi što danas urme često zovu zdravim kolačima koji rastu na drvetu. Urme su idealne za ishranu dece, ali i odraslih.

Najbolje urme iz Medine

Od urmi može da se pravi džem, sirup, stavljaju se i u med, a pravi se i pasta koja se koristi za kolače. Urme, takođe, idu u pite i čokoladne bombone, ali i u pirinač.

Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine – cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum.

Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja.

Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20 kalorija.

izvor:ljekovitobilje.work