Pod savremenim načinom života podrazumijevamo nervozu, žurbu, previše sjedenja, premalo fizičkih aktivnosti, nepravilnu i neredovnu ishranu, nedovoljno i nepravilno spavanje, pišu “Nezavisne“…
Usljed nepravilnog položaja tijela i same težine tijela, kičma trpi najveće opterećenje, pa se samim tim često javljaju i bolovi.

Navodimo nekoliko trikova kojima možete spriječiti ili smanjiti povremeni bol u leđima:

– Udobne cipele sa čvrstim đonom i anatomski uložak uz pravilno hodanje predstavljaju pola posla u borbi protiv bolova u leđima.

– Jačajte trbušne mišiće vježbanjem jer su upravo jaki trbušni mišići presudni za očuvanje kičme.

– Ranac je veoma pogodan za dužu nošnju nego kada se stvari nose u ruci.

– Nepravilno dizanje tereta savijanjem tijela opterećuje kičmu. Zato teret treba podizati iz čučećeg položaja (sa razmaknutim nogama).

– Izbjegavajte nagle pokrete tijela kao što su naglo ustajanje iz kreveta ili iz stolice. Pokrete izvodite umjereno, uz oslanjanje na ruke i uz prethodno razgibavanje ili zagrijavanje. Ne izvijajte tijelo dok nešto nosite ili podižete, već se okrećite stopalima.

– Dugotrajno nepravilno sjedenje je “smrt za kičmu”. Zato pored kompjutera ili radnog stola sjedite u anatomskoj stolici ili nešto podmetnite da biste sjedili uspravno. Pauza tokom dugog sjedenja je veoma korisna. Povremeno ustanite i prošetajte i usput se razgibajte. Prilikom dugog sjedenja koljena treba da budu savijena pod pravim uglom.

Možete staviti i podmetač pod stopala kako bi tijelo zauzelo pravilan položaj. Dugotrajna vožnja automobilom je napor za kičmu, pa zato prije sjedanja u automobil podesite sjedište da ne biste sjedili zgrčeno. Povremeno pravite pauze za odmor i šetnju. Pri ulasku, a naročito pri izlasku iz automobila izbjegavajte nagle pokrete i zauzmite pravilan položaj kako se ne biste “uklještili” ili “istegli”.

– Bavljenje sportom treba da bude redovno, a ne povremeno “iz sve snage”. Prije početka bavljenja sportom obavezno je zagrijavanje i razgibavanje. Prilikom dugotrajnog hodanja pravite kraće odmore u sjedećem položaju. Dugotrajno stajanje treba povremeno prekidati kraćom šetnjom ili sa malo sjedenja.

– Loš položaj pri spavanju promijenite udobnijim jastukom ili tvrđim madracem, jer previše mek ležaj i predebeo jastuk opterećuju kičmu i smanjuju efekat odmora.
– Ukoliko radite neki posao tako da vam se leđa griju, a poslije ohlade, na leđa, ispod majice (košulje), stavite peškirić ili neku krpu koja će se od znoja natopiti. Kada završite posao, peškirić izvadite i neće biti hlađenja niti bolova. Obloga od mokrog vrućeg peškira kao hidroterapija može umanjiti bol u leđima.

– Ukoliko vas bole leđa, pokušajte sa jednim receptom koji ponekad ima efekta. Prije spavanja, na bolno mjesto stavite najlon kesu. Poslije nekoliko sati to mjesto će se ugrijati, upariti i oznojiti. Uklonite kesu, taj dio tijela obrišite i bol će se smanjiti.

izvor:zanimljivosti.site

 

Trikovima protiv bolova u leđima