TEST OD 20 MINUTA POKAZUJE U KAKVOM VAM JE STANJU SRCE: Čak je šest puta precizniji od standardnih pretraga!

Novi test za samo 20 minuta otkriva skrivena srčana stanja čak šest puta bolje i preciznije od postojećih dijagnostičkih metoda. Test je u stanju dijagnosticirati poremećaje uzrokovane problemima s krvnim žilama koje opskrbljuju srce krvlju. One su obično premalene da bi se mogle detaljno pregledati. Šest mjeseci nakon testiranja, pacijenti su prijavili manje bolova u prsima i bolju kvalitetu života, piše Daily Mail.

Spasit će se više života
Test podrazumijeva uvlačenje tanke fleksibilne žice u srce pacijenta koja mjeri kako se njegove krvne žile opuštaju. Novoj se metodi podvrgnuo 151 dobrovoljac s bolovima u prsima, poznatim kao angina, kojima postojeće metode nisu mogle dati preciznu dijagnozu. Bol u prsima javlja se kada srce ne prima dovoljno kisika, a problem se može skrivati u arterijama koje uslijed suženja ne pumpaju dovoljnu količinu krvi.

Dosadašnja pretraga, poznata kao angiogram, invazivna je i dokazano neprecizna. Kod čak polovine pacijenata ona nije pokazivala značajnije probleme, dok je novi test odmah postavljao dijagnozu. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, bol u prsima povećava rizik od srčanog udara. Znanstvenici su vrlo optimistični po pitanju ove dijagnostičke inovacije jer će pacijenti sa srčanim problemima konačno znati jesu li pod rizikom od infarkta.

https://net.hr/magazin

About the author