Site icon Recepti Balkana.net

Temeljac – obavezni temelj vrhunskih jela


Za dobar temeljac trebate vremena i kvalitetne namirnice, ali trud će se isplatiti kada ga dodate u svoj omiljeni umak

Umak koji će komplementirati jelu može se pripremati na mnoštvo načina, a jedna od najsofisticiranijih podrazumijeva upotrebu temeljca. Metodu su razvili francuski majstori kuhinje, a njegova upotreba daje umake intenzivnih aroma i punog tijela.

Dobar temeljac za pripremu umaka zahtijeva vremena i kvalitetne namirnice, no pravi će se gastronomi složiti da se trud isplati. Kvalitetno pripremljen temeljac možete čak zapakirati u male vrećice, zamrznuti i tako uštedjeti vrijeme u budućim kulinarskim majstorijama.

Iako se temeljci za pripremu umaka mogu pripremati od raznih sastojaka, osnovni su oni mesni i riblji, a svi moraju biti punog okusa i sadržavati dovoljno kolagena odnosno želatine kako bi, kada se reduciraju, dali umak punog tijela.

Mesni temeljci

Pri pripremi mesnog temeljca valja imati na umu da je meso odličan izvor okusa, ali skroman želatine, dok kosti i kožica daju slabiju aromu, ali obilje želatine. Stoga se u pripremi mesnog temeljca najčešće kombiniraju i meso i kosti koji se kuhaju u dvostruko većoj količini vode (primjerice na 1 kg mesa i kosti dodaje se 2 L vode).

Sastojci za svijetli temeljac se prvo stavljaju u hladnu vodu koja se polagano zagrijava do ključanja te zatim vade iz posude i ispiru. Ovim postupkom blanširanja potiče se koagulacija proteina na površini mesa i kostiju kako bi se dobio bistar, oku ugodan, temeljac. U pripremi tamnih temeljaca za tamne umake kosti i meso se peku u pećnici dok ne posmeđe i proces blanširanja nije potreban.

Nakon blanširanja odnosno posmeđivanja, meso i kosti se stavljaju u hladnu vodu i polagano kuhaju u otvorenoj posudi na blagoj vatri. Masnoće i eventualno nečistoće koje se dižu na površinu se uklanjaju. Za zaokruženi okus u ovoj fazi pripreme se temeljcu može dodati aromatično povrće – celer, mrkva, luk – začinsko bilje, a ponekad i vino te se nastavlja kuhati još 2-3 h. Sol se u pravilu ne dodaje u pripremu temeljca. Dobiveni temeljac se procjeđuje, hladi i spreman je za daljnju obradu u umak.Riblji temeljac

Zahvaljujući hladnijem okruženju u kojem obitava, kolagen u ribi se razlikuje od onog u mesu. Samim time priprema ribljeg temeljca zahtijeva manje vremena. Kosti, koža čak i cijela riba kojoj su uklonjene škrge pažljivo se operu. Za dobivanje posebne arome ribljeg temeljca neki će kuhari prvo sastojke pirjati na rastopljenom maslacu desetak minuta, a tek zatim dodati vodu i kuhati na srednje jakoj vatri. Pritom je daljnji postupak vrlo sličan onome kod pripreme mesnog temeljca, samo traje znatno kraće – manje od 1 h.

Veloute – od temeljca do umaka

Jedan od osnovnih umaka francuske kuharske škole je umak veloute. Riječ je bijelom umaku iz kojeg se mogu praviti brojne izvedenice (primjerice umak Allemande), a priprema se od pilećeg, telećeg ili ribljeg temeljca i zaprške. Veloute se prema želji može oplemeniti začinskim biljem, a odlično se slaže uz meso peradi, mesne okruglice ili jela od plodova mora.

Osnovni recept za Veloute umak

Sastojci:

1 ½ šalica svijetlog temeljca od teletine, plietine ili ribe
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
Sol i papar po želji

Priprema:

1. U posudi zagrijte temeljac na laganoj vatri.
2. U drugoj posudi rastopite maslac (pazite da ne zagori), dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane zlatnosmeđa.
3. Zapršci postepeno dolijevajte temeljac miješajući cijelo vrijeme. Pojačajte vatru i kada smjesa provrije, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne (cca 5-10 minuta).
4. Ukoliko se stvori tanka kožica na vrhu umaka, uklonite ju žlicom.
5. Posolite i popaprite po želji.
6. Servirajte uz željeno jelo.

Dobar tek!

Exit mobile version