Tečni sapun je zapravo LEGLO ZARAZE: Kladimo se da NIKAD ne radite ovu VAŽNU STVAR i tako pranjem ruku zapravo ugrožavate zdravlje

Kada pomislimo na nečistoću, prvo i jedino rešenje koje nam pada na pamet jeste sapun. A baš u tom sapunu krije se najgori vid zaraze od koga smo i pokušali da pobegnemo.


Već smo ustanovili većinu ljudi, zapravo, ruke na potpuno pogrešan način, zbog čega sapun ne radi dobro svoj posao.

Međutim, čak i da operete ruke po svim higijenskim pravilima, jednu stvar svi zaboravljamo – da i posudice za sapun treba redovno pratiti.

– Ti plastični zatvarači na većini posuda za sapun su pravo leglo bakterija i gljivica. Bakterije su manji problem, jer sapun središte njih, makar najopasnijih, ali gljivice su veliki problem. Sapun ubija bakterije ali ne i gljivice, i ona skrama nataloženog sapuna koju ćete videti na svim plastičnim flašama pogodna je za njihov razvoj – upozorava dr Nevenka Dimitrijević.

Koliko se seti da opere ovu posudu? Sledeći po našoj mini anketi, retko kada to uradimo.

– Da li perem posudu za sapun? Toliko zaludna još nisam! Držim je dok mi ne dosadi pa kupim drugu, ili kupim ceo sapun u onoj plastičnoj posudi pa tako teram do sledećeg – kaže nam Milica (26), većina naših ispitanica deli njen stav. Posude menjaju na višenedeljnoj ili višemesečnoj bazi.

– Ne znam stvarno, nikad se nisam bavila. Ne mogu čak ni da procenim koliko dugo stoji ista bočica, ali znam da nije perem, već samo zamenim novim – kaže nam Sanja (38).

A po nekim pravilima, trebalo bi da ove bočice preremo (ili promenimo) u nedelju do deset dana. Da li vi to radite?

JUTARNJA NAVIKA KOJA ĆE VAS OSVEŽITI I PODMLADITI

Mnogima dan ne može da započne bez šoljice crne kafe. Taj magični crni napitak jutro jednostavno čini savršenim i pomaže vam da se u potpunosti razbudite i dobijete dodatnu dozu energije. Međutim, kafa može da bude i nešto više od pića.

Postoje različiti načini kako ona može da se iskoristi i među njima je efikasno lečenje i osveženjeproblematične kože. Za to su zaslužni antioksidansi, kojih upravo u kafi ima u izobilju.

Za razliku od drugih preparata, kafa je prirodan piling koji efikasno čisti vašu kožu i duboko prodire u pore. Nema potrebe da trošite novac na skupe proizvode za negu lica, jer korišćenjem ove maske postićete jednako efektne rezultate.

Neophodna su vam samo dva sastojka: kafa i mleko. Preporučujemo da koristite mleko sa manjim procentom masnoće. Priprema je jednostavna.

Napravite smesu spajanjem oba sastojka i promešajte da se sjedine:

Dobijenu pastu nanesite na lice. Kao i kod svake maske, izbegavajte predeo oko očiju. Ostavite da smesa na vašoj koži deluje oko 20 minuta. Za to vreme popijte vašu jutarnju dozu crne kafe. Miris će delovati na sva vaša čula i opustiti vas, dok vam maska čisti lice i vraća mu hidrataciju.

Na kraju, isperite masku toplom vodom i krenite u novi dan osveženi i podmlađeni!

Zašto treba koristiti ovu masku?

Evo nekoliko odgovora na ovo pitanje:

– Kafa povećava cirkulaciju i na taj način obnavlja vašu kožu.

– Ona je bogata antioksidansima, koji prodiru duboko u pore vašeg lica i čiste ga.

– Stvara se savršeni ‘’štit’’ protiv štetnih UV zraka i sprečavaju se oštećenja na koži.

– Osećaj glatke kože nakon korišćenja maske je fenomenalan. Krajnji rezultati će vas definitivno ubediti da jednostavno morate korišćenje ove maske uvesti u deo vaše jutarnje rutine!

izvor: zena.blic.rs

 

About the author