Svaku drugu osobu muči „krv iz nosa“: Problem nije bezazlen u ovim situacijama

Krvarenje iz nosa jedno je od najčešćih krvarenja u dečjem dobu. Otkrivamo neke uzroke zbog kojih se javlja. Kao najistureniji deo glave, nos je često na udaru, a krvarenja iz nosa kod najmlađih javljaju se i zbog guranja prstiju u nozdrve. Iako postoji mnogo uzroka koji izazivaju ovaj vid krvarenja, prema rečima dr Gorana Vukomanovića, pedijatra, ovo su četiri najčešća.

1. SPOLJAŠNJE POVREDE

Ubedljivo su na prvom mestu uzroka. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja jer je često i naizgled lak udar dovoljan da ga izazove. To je posebno čest slučaj kod dece koja imaju slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

2. UNUTRAŠNJE POVREDE

Takođe su veoma česte kod dece, a nastaju zbog guranja prstiju ili sitnih predmeta u nozdrve. Oštri i dugi dečji noktići mogu isto da budu krivac, pa o tome posebno povedite računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

3. INFEKCIJE

Naročito virusne i pri nagloj promeni spoljašnje temperature mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

4. UROĐENA SLABOST KRVNIH SUDOVA

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću kad se nosić nehotice povredi – objašnjava doktor Vukomanović.

zena.blic.rs

Siehe das Rezept  PASTA NIJE SAMO ZA ZUBE! POGLEDAJTE OVE SAVETE!