Svaki dan vam se jede čokolada i nešto slatko? Riješite se žudnje u 8 koraka

Svakome od nas dođe trenutak kada nam se baš jede nešto slatko. Danas i sva hrana na tržištu sadrži određene količine šećera…

No, kada je riječ o žudnji za šećerom i nečim slatkim, u pozadini problema može biti disbalans hormona, alergija na hranu, infekcije i slično. I dok jedni svoju žudnju za slatkim uspijevaju kontrolirati, drugima to i nije baš tako jednostavno. Kako si pomoći? Donosimo nekoliko savjeta magazina The Lifestyle Journalist.

I prije nego se nasmijete i produžite dalje, dobro razmislite želite li doista početi kontrolirati svoju žudnju za slatkim. Ovi koraci na prvu se čine banalni i jednostavni, ali ako ih se odlučite pridržavati, mogli bi vam itekako pomoći!

Nutricionisti otkrili pravu istinu: Jaja hrane mozak i čuvaju zdravlje, ali ako ih ovako pripremate!

1. POJEDITE SAMO MALO ONOG ZA ČIME ŽUDITE
Pojedite samo malo slatkog jer ćete na taj način zadovoljiti želju.

2. PIJTE VODU
Često zamijenimo dehidraciju za žudnjom za slatkim. Ako vam je voda dosadna, pijte vodu s limunom ili zeleni čaj.

3. KOMBINIRAJTE HRANU
Ako se baš nikako ne možete odreći slatkog, kombinirajte slatko s nekim zdravim namirnicama. Primjerice, kombinirajte voće i čokoladu i zadovoljit ćete potrebu za slatkim.

4. POTPUNO IZBACIVANJE ŠEĆERA
Ako se odlučite za opciju potpunog izbacivanje šećera iz vaše prehrane, prvih 72 sata bit će najteža. No, nakon toga polako ćete stjecati naviku da ne jedete slatko. Dok jednima ovaj način odgovora, drugima nikako ne. Zato pokušajte, ali nemojte se osjećate loše ako ne uspijete.

Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda

5. ŽVAČITE ŽVAKAĆE GUME
Neki nutricionisti preporučaju i žvakanje žvakaćih guma, a istraživanja pokazuju da žvakanje smanjuje žudnju za slatkim.

Siehe das Rezept  Greške koje pravite sa sirom: Brže gubi ukus, kvari se, ne isprobavate nove!

6. NEKA VOĆE BUDE VAŠ SAVEZNIK
Uvijek imajte blizu neko voće. Kada vam dođe želja za slatkim, pojedite voće. Na taj način unosite vlakna, ali i prirodne šećere.

7. USTANITE I HODAJTE
Kada vam dođe želja za slatkim, ustanite i hodajte. Jednostavno hodajte ili trčite, pokrenite se fizički kako bi skrenuli misli.

8. FOKUSIRAJTE SE NA DOBRO DRUŠTVO
Često je junk food u našem fokusu, bez obzira odmaramo li kod kuće ili negdje idemo. No, pokušajte usmjeriti misli s hrane na dobro društvo u kojem se nalazite ili na neku zanimljivu aktivnost.

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI?
Izbjegavajte umjetna sladila
Jedite više proteina
Izbjegavajte stres
Dobro se naspavajte
ŠTO KAŽE STRUKA?
Postoji mogućnost da do žudnje za slatkim dolazi jer nam nedostaje cinka ili selena u organizmu. Ako postoji taj problem, treba potražiti pomoć liječnika. No, ako se ne radi o ovom problemu, potrebno je mijenjati razmišljanje. Brusnica je dobar izvor prirodnih šećera, savjetuje nutricionist Pallavi Jassal.

Domaći sok od višanja bez konzervansa: Nezaobilazan osvežavajući napitak svake kuće

Nedostatak proteina, vitamina B 12, dehidracija i loša cirkulacija zbog premalo kretanja mogu biti uzroci žudnje za slatkim. Svakako u prehranu uključite namirnice bogate proteinima i vitaminom B 12 poput zelenog povrća, prokulica, orašastih plodova i sjemenki. Pijte vodu i vježbajte disanje kako bi si pomogli kod stresa. Svakako birajte sezonsko voće koje pomaže kod žudnje za slatkim. U prehranu uključite i datulje, smokve i marelice, a izbjegavajte čokoladu i kolače.

http://ordinacija.vecernji.hr/

 

You may also like...