Starinski recept za sok od zove: Podstiče mršavljenje, izbacuje toksine, sprečava čak 8 bolesti! (RECEPT)

 

Stiglo nam je proleće, a sa njim i cvetanjem se zove. Evo kako se pravi domaći sok

Potrebno: 20 cvetova zove; 1 litar vode; 800 g šećera, sok od 1 limuna.

Priprema: U 1 litru hladne vode popiti 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Postupke, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Postupci kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok pije razređen vodom, a možete ga koristiti i u mineralnoj gaziranu vodu za pripremu soka.

Maj je vreme za cvetanje zove. Berba ovih cvetova vrši se po suvom i lepom vremenu u vreme punog cvetanja. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvetu berite i stavite u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit, piše alternativa-za-vas.com

Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje.

Ako osećate da ćete dobiti gripu, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

Siehe das Rezept  Upotreba i koristi ulja divlje ruže

U proleće cvet možete koristiti kao sredstvo protiv poljskih alarma. Ona ima i detoksikacijsko delovanje jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Ova biljka može dobiti pomoć kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik koji doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

 

Izvor: stil.kurir.rs

Previous Post Next Post