Šum je češće javlja krajem dana, u večernjim satima.

zujanje u ušima  je problem koji mnogi ljudi imaju, a većina u starijim godinama. Može da “zašumi” i mlađoj populaciji i ovo može biti simptom nekih opasnih bolesti.

Šum (lat. Tinnitus) javlja se kod 10-15% osoba, a češći je kod starijih osoba, koji se javljaju s učestalošću i do 25%. Razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus.

Subjektivni tinitus je zvučni zvuk bez zvučnog podražaja (više od 95% slučajeva), a čuje ga samo bolesnik. Subjektivni tinitus nastaje uz svaku promjenu na slušnim putovima (oštećenje spoljašnjeg uva, slušnog kanala, bubne opne, unutrašnjeg uva, moždanih struktura itd.).

 

Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog i / ili čestog izlaganja buci (npr. Preglasna glazba, buka na radnom mestu itd.). Kod starijih osoba vrlo često je povezan s nagluvošću (“staračka nagluvost”) odnosno živčanim gubitkom sluha (u takvim slučajevima može pomoći slušni aparat).

 

Šum odnosno zujanje, zvonjenje, piskanje itd. u ušima može biti povremeno ili trajno s promenjivim intenzitetom, a češće se javlja krajem dana, u večernjim satima.

 

Objektivni tinitus je vrlo redak (cca 1%), a nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u uvu ili u blizini srednjeg uva. Retko je tako glasan da ga čuje i lekar odnosno osoba pored bolesnika. Tinitus mogu izazvati i neki lekovi, ali može biti i posledica upale uva, otoskleroze, začepljenja slušnih kanala, oboljenja krvnih sudova u glavi, tumora slušnog živca, nekih tumora mozga itd.

 

Kod trajnog zujanja u ušima tzv. hroničnog tinitusa, većina osoba se više ili manje “navikne” na isto, ali kod manjeg broja se može javiti i nervoza, pad koncentracije, teskoba, smetnje sna, pad raspoloženja i više ili manje izražena depresija, pa je ponekad potrebna i pomoć neuropsihijatra.

 

Stres, napetost itd. istovremeno pojačavaju tinitus odnosno oset šuma. U većini slučajeva govorimo o simptomu, a to je bolest koja se retko ustanovi točan uzrok. U svakom slučaju, kada se javi, treba se javiti svom lekaru u dogovoru s njim potom otorinolaringologu, neurologu, kardiologu itd.

Zujanje u ušima ili tinitus je čest problem, koji se javlja povezano s drugim stanjima, kao što su gubitak sluha zbog starosti, ozljede uha ili poremećaj krvožilnog sustava.

Premda zujanje u ušima obično nije znak ozbiljnog stanja, zbog ustrajnosti i povezane smetnje može znatno narušiti kvalitetu života. Ako se ne riješi, u najgorim slučajevima dugoročno uzrokuje nesanicu, pa čak i depresiju.

Tinitus se može pogoršati s vremenom, no liječenje je uspješno, a usmjereno je na liječenje temeljnog uzroka. Ostali tretmani mogu pomoći smanjiti ili prikriti zujanje u ušima.

Šum u ušima forum iskustva
U nastavku vam donosimo nekoliko iskustava s foruma kako biste vidjeli odgovaraju li vaši simptomi doživljaju zujanja u ušima drugih osoba.

Zujanje u desnom uhu
Neke osobe koje pate od zujanja u ušima strahuju da se radi o zloćudnim bolestima, osobito ako je zahvaćeno samo jedno uho. Primjerice:

“Iznenada sam razvila vrlo pištavo, visoko zujanje u desnom uhu. Počelo je u ponedjeljak, malo je popustilo u utorak te je na kraju naizgled nestalo u srijedu. Međutim, evo sad je četvrtak i vratilo se gore nego prije.

Malo sam istraživala na internetu te sam pročitala da ako se zujanje javlja samo u jednom uhu, uzrok može biti tumor. Užasnuta sam pri toj pomisli. Može li mi netko pomoći? Žena sam od 44 godine. Hvala vam.”

šum u ušima

Drugi forumaš odgovorio joj je na sljedeći način:

“Pozdrav, ja sam muškarac u četrdesetima koji pati od kronično tinitusa već 6 mjeseci. Nikad prije nisam imao zujanje u ušima.

Kao i kod tebe, moj se šum pojavio samo u desnom uhu, praćen gubitkom ravnoteže. Liječnik me je poslao na magnetsku rezonancu da provjeri radi li se o akustičnom neuromu (tipu tumora). Čini se da je to ono o čemu si pročitala na internetu.

Akustični neurom je izuzetno rijetka izraslina u unutarnjem uhu kojoj se zasad još ne zna uzrok. Općenito je bezopasan i potpuno benigan, dakle nije kancerogen. Čak i u slučajevima kad ga je potrebno ukloniti, stopa uspjeha je blizu 100%.

Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti!

Prva stvar koju moraš znati o tinitusu je da ima toliko mnogo uzroka da će svaki pokušaj samodijagnoze završiti neuspjehom. Ja sam isto to činio pa sam većinu vremena proveo brinući se oko nečega za što se na kraju ispostavilo da je sasvim bezazleno.”

Zujanje u lijevom uhu
Kod nekih slučajeva zujanja, do šuma dolazi zbog jasnog i izlječivog uzroka. Tinitus je tada lako tretirati, kao u sljedećem primjeru:

“Prije tjedan dana sam prije spavanja primijetio konstantno zujanje u lijevom uhu, ali isprva na to nisam obraćao pažnju. Počeo sam se brinuti tek sljedeće jutro, nakon što sam vidio da se zujanje nije povuklo. Istovremeno sam osjetio i neobičan pritisak u ušima te lagan gubitak sluha. Mislio sam da se radi o nakupljenom vosku, pa sam nekoliko dana koristio kapi za uši kako bih to pokušao tretirati.

Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje!

Tjedan dana kasnije još uvijek sam imao iste probleme. Jučer sam bio kod doktora koji mi je kazao da imam blažu infekciju vanjskog uha te disfunkciju Eustahijeve cijevi. Propisao mi je kapi. Ispada da je disfunkcija Eustahijeve cijevi uzrokovala šum i pritisak u ušima.”

zujanje u ušima uzroci

Zujanje u ušima uzroci
Brojna medicinska stanja mogu uzrokovati ili pogoršati tinitus. U mnogim slučajevima, točan uzrok se nikada ne pronađe.

Istraživanja pokazuju da su neki od slučajeva tinitusa uzrokovani pretjeranom osjetljivošću živčanih stanica koje vode od uha do mozga te krivim prepoznavanjem signala u samom centru za sluh u mozgu.

Zujanje u glavi
Neuroni ne služe samo za prijenos signala, već i komuniciraju s drugim neuronima razmjenjujući signale. Ti povratni signali potiču ili utišavaju druge neurone. Kako veze među neuronima jačaju, tako oni postaju osjetljiviji na tu vrstu podražaja.

Uho i mozak tako djeluju selekcijski, prilagođavajući se da budu osjetljiviji na one podražaje koje percipiraju kao bitne te ignorirajući one podatke koji se smatraju nevažnom bukom i suvišnim opterećenjem.

Istraživanja na pokusnim štakorima pokazala su da kad su štakori istrenirani da prepoznaju zvukove određene frekvencije, odgovarajući dio mozga im se poveća i razvije.

Radi se o osjetljivom i vrlo složenom sustavu koji još uvijek nije do kraja istražen. Poremećaj u sustavu, kao što je pretjerana osjetljivost neurona ili stvaranje povratne petlje u kojoj neuroni sami stvaraju i interpretiraju signale, vrlo lako može opteretiti centar za sluh te biti prepoznat kao šum u ušima ili zujanje u ušima.

zujanje u glavi

Među česte fizičke i opipljive uzroke zujanja u ušima ubrajamo oštećenje stanica unutarnjeg uha. Malene, delikatne dlačice u unutarnjem uhu osjećaju pritisak zvučnih valova, što izaziva oslobođenje električnog signala kroz slušni živac do mozga.

Vaš mozak interpretira ove signale kao zvuk. Kad su neke od tih stanica oštećene, signali više ne dopiru iz uha do centra za sluh, pa neuroni koji više ne prenose signale sada prisluškuju zdrave neurone i tako stvaraju pozadinske zvukove.

Nervne dlačice u ušima mogu biti oštećene glasnim zvukovima, toksičnim lijekovima te povredom kralježnice.

Ostali uzroci tinitusa mogu biti:

Gubitak sluha vezan uz starost
Blokada ušnim voskom
Koštane promjene uha
Upala srednjeg uha
Poremećaj rada Eustahijeve cijevi
Neki uzroci tinitusa su vrlo rijetki, uključujući:

Meniere bolest
Stres i depresija
Problemi s temporomandibularnim zglobom
Ozljede glave ili vrata
Akustični neurom

.lepaisrecna.rs

ŠTA ZNAČI KAD VAM ZUJI U UŠIMA? Bolje što pre proverite DA NIJE U OVOME PROBLEM!