Posted on

Prirodna morska so nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pa su svi njeni sastojci sačuvani. Upravo zbog toga je jako zdrava i pomaže kod sprječavanja ili liječenja mnogih bolesti ili zdravstvenih tegoba.

Jača imuni sistem

Organizam je otporniji na gripu, alergije, viruse i ostale autoimune bolesti.

Alkalizacijski učinak

Održava pravilan nivo kiseline u tijelu i na taj način eliminiše potencijalne rizike za oboljevanje od teških i po život opasnih bolesti.

Pomaže pri mršavljenju

Stvara probavne sokove u organizmu, pa se hrana brže probavlja. Dakle, sprječava nakupljanje u probavnom traktu, što može dovesti do zatvora i gojenja.

Kožne bolesti

Ublažava suhu kožu i svrab, ali dobro djeluje i protiv ozbiljnih bolesti kao što su psorijaza i ekcemi. Kupka otvara pore, poboljšava cirkulaciju i hidrira tkivo.

Astma

Morska so je učinkovita i za smanjenje upala disajnih puteva. Usporava proizvodnju sluzi što olakšava disanje. Navodno, stavljanje malo morske soli na jezik nakon što popijete čašu vode, ima isti učinak kao inhalator.

Učili su vas da je jabukovo sirće zdravo, ali ovo vam nisu rekli

Srce

Čaša vode s morskom solju može pomoći kod smanjenja visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska te reguliše rad srca. Izvrsan je borac protiv ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Dijabetes

Morska so može pomoći da se smanji potreba za inzulinom jer je dobra za održavanje odgovarajuće vrijednosti šećera u krvi.

Osteoporoza

Tek nešto više od jedne četvrtine soli koja se nalazi u organizmu, pohranjeno je u kostima. Kad tijelu nedostaje soli i vode počinje ‘vući’ natrijum iz kostiju što onda može dovesti do osteoporoze. Tako konzumiranjem puno vode i unošenjem morske soli u umjerenim količinama možete spriječiti osteoporozu.

Grčevi u mišićima

Dobar je izvor kalijuma stoga olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana. Učinkovito djeluje protiv bolova i grčeva u mišićima.

GRČEVI U NOGAMA: Najefikasniji prirodni lijekovi protiv grčenja!

Depresija

Pokazala se iznimno učinkovitom i u liječenju različitih vrsta depresije jer održava nivo dva hormona koji su važni kako biste se što bolje nosili sa stresom. Ti hormoni su serotonin i melatonin i oni pomažu da se osjećate dobro,opušteno i imate kvalitetniji san.

Izvor: zdravljeipriroda.com