Šta doručkuju najpriznatiji lekari za dobro zdravlje: Dobro zapamtite ovaj recept!

Treba vam samo tri sastojka, a ovo jelo možete i da ponesete na posao ako ne volite da doručkujete odmah nakon buđenja

Ako ste baš pomislili kako ste ponosni na sebe jer doručkujete svakog jutra, razmislite ponovo. Pogotovo ako za vaš prvi obrok birate pecivo.

 

Dr Monika Tejo sa Univerziteta Harvard kaže kako je to baš kao da ste pojeli desert za doručak. Ako “desertu” dodate i pečenu slaninu i kupovni sok od pomorandže sa mnogo šećera, ova doktorka bi se najradije rasplakala – napisala je nedavno na svom blogu.

 

Kako izgleda idealan doručak?
Doktorka ističe da peciva, palačinke i mafini nisu idealan doručak jer sadrže prerađene ugljene hidrate i šećere. Umesto toga, objašnjava za Today.com, za doručak bi trebalo da birate obroke bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama kako biste se osećali zadovoljno i držali nivo šećera u krvi stabilnima.

 

Ona je objasnila i kako izgleda njen savršen doručak od samo tri sastojka, koji možete i da ponesete sa sobom na posao:

 

1. korak – voće
Voće je sastavni deo doručka doktorke Tejo i obično pripremi oko tri šoljice voća. Veliki je fan smrznutog voća jer je manje skupo i dostupno cele godine.

 

“Voće je predivno. Bogato je vitaminima i antioksidansima”, kaže Tejo.

2. korak – jogurt

 

Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika. Birajte običan jogurt sa smanjenim udelom šećera i pomešajte ga s pripremljenim voćem. Doktorka izbegava verzije jogurta bez masnoća jer malo masnoća je zapravo dobro za nas.

3. korak – orašasti plodovi

Uzmite šaku omiljenih orašastih plodova ili semenki, ili njihovu mešavinu. Dr Tejo bira bademe ili indijske orahe.

 

“Orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama i vlaknima, i daju nam energiju“, kaže ona.

 

Ipak, doktorka ne smatra da je doručak najvažniji obrok u danu.

 

“Mnogo ljudi jednostavno ne oseća glad čim se probudi i to je u redu. Mnogim zdravim ljudima njihovo telo kaže kada im je potrebno “gorivo”. I kada uzimate “gorivo”, ono mora da bude zdravo, pogotovo ako se radi o prvom obroku u danu, bez obzira kada je“, zaključuje dr Monik Tejo.

stil.kurir.rs

About the author