Hrana bogata antioksidansima i vitaminom D kao i visoki intenzitet treninga riješit će vas bilo kakve upale.
Upale spadaju među najčešće uzroke kroničnih bolesti i prekomjerne težine, a sanirati se mogu s ovih pet iznenađujućih navika, tvrdi oprah.com.

1. ODLAZAK NA MASAŽU SVAKA DVA TJEDNA
“Masaže umanjuju upalne hormone stresa, a iako smatrane luksuzom, to svakako ne bi trebale biti”, navodi Lori Shemek, nutricionistica i stručnjakinja za mršavljenje.

Shemek preporučuje masažu svaka dva tjedna, a ako niste ljubitelj masaže cijelog tijela, i jednostavna petnaestominutna masaža tjemena snizit će razinu kortizola i krvni tlak.

Začini u mesu snižavaju rizik od raka

2. SVJEŽE ZAČINE ZAMIJENITE ONIM SUŠENIMA
Začini su bogati antioksidansima polifenolima i zbog toga su odlično antiupalno sredstvo.

Preporučila bih upotrebu što više začina pri svakom obroku, tvrdi Shemek te preporuča piletinu s origanom i bijelim lukom.

No, iako su origano, timjan i bosiljak začini bogati antioksidansima, oni sušeni, pokazalo se, sadrže veće količine od onih svježih.

3. NE PIJTE ANTIBIOTIKE
Zbog toga što antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju one loše, mogu rezultirati bakterijalnom neravnotežom te potaknuti stvaranje upala, kazala je Shemek.

Istraživanje mBio pokazalo je kako samo jednokratna konzumacija antibiotika može promijeniti mikrobe u utrobi do čak godinu dana. Stoga liječnici preporučuju pravodobnu konzumaciju antibiotika samo onda kada vam zaista i treba, a tu spada liječenje bronhitisa, prehlade ili grlobolje, navodi Centrar za prevenciju i kontrolu bolesti.

4. KONZUMIRAJTE JAJA
Neka vaše oruđe protiv upala bude vitamin D, tvrdi Kellyann Petrucci, autorica knjige The 10-Day Belly Slimdown. Ona tvrdi i kako je vitamin D ustvari hormon zbog čijeg nedostatka tijelo ne može zaustaviti upalu.

Vitamin D možete dobiti iz različitih dodataka prehrani no i iz same prehrane ukoliko ona uključuje losos, tunu i žumanjke jajeta.

Vježbe za mršavljenje koje možete raditi kod kuće

 

5. TRENING VISOKOG INTENZITETA
Iako je bilo kakav trening izrazito dobar za tijelo, onaj s visokim intenzitetom, pokazala su istraživanja, smanjuje upalu u hipokampusu, neuronskoj strukturi mozga u kojoj nastaju emocije, tvrdi Petrucci.

Uostalom, ta vrsta treninga smanjuje i upale kod pacijenata s dijabetesom tip 2 kao i kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih pretilih.

Najbolje učinke, tvrdi Petrucci, dobit ćete ako se ovu vrstu desetominutnog treninga obavite tri puta tjedno.

http://ordinacija.vecernji.hr

Spriječite pojavu upala usvajanjem ovih pet jednostavnih navika!