Roditelji, pažljivo birajte što vaša djeca piju! Evo i trika kako da im voda postane omiljeno piće

Šarene kartonske kutijice sa sokom namijenjene djeci lagane su, praktične za dječju ručicu i lako se prenose, no u njihovu je sadržaju, voćnom soku, previše šećera i ne preporučuju se na dnevnoj bazi, kažu njemački stručnjaci za zdravlje djece.
Nadalje, sadržaj se mora konzumirati jednokratno jer se ne mogu ponovno zatvoriti, a poznato je da nepovratna ambalaža donosi mnogo smeća.

Namijenjene za jednokratnu upotrebu, male pravokutne kartonske kutije za sok omiljene su među roditeljima.

Znate li kako se igrati sa svojim djetetom? Nemojte to samo “odraditi, već uživajte

Birajte pažljivo
Mnogi ih često spakiraju u djetetovu školsku torbu kao dio obroka tijekom njegova boravka u školi. No udruge koje se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi sokovi nisu zdravi.

Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka “voćni sok”, ne znači da je riječ o napitku punome vitamina i minerala.

Voćni sadržaj i prirodan okus često se ‘obogaćuju’ pojačivačima okusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dječjih zuba te može utjecati na povećanje djetetove težine.

Sokovi u takvim malim pravokutnim kutijama obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savjetuje da detaljno prouče popis sastojaka.

Aromatizirajte vodu
Alternativa je, kažu njemački stručnjaci, uvijek zdrava i za okoliš sigurna – voda.

Nepotrebno je isticati da je u procesu djetetova prihvaćanja bilo kojeg novog okusa potrebno puno strpljenja i kreativnosti.

 

Njemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama djetetova omiljenog voća, dodaju malo soka nekog agruma ili, primjerice, ubace listiće mente.

A za raznolikost okusa i slađi okus, dio voćnog soka može se pomiješati s tri dijela vode i na taj način razrijediti.

PROČITAJTE  Glavobolja, nesanica, umor… Kako podnijeti južinu i naglu promjenu vremena?

http://ordinacija.vecernji.hr

About the author