Site icon Recepti Balkana.net

Rabarbara, čudo od biljke: Ovako spremljena pomaže sprečavanju razvoja ćelija raka!

Svakog proleća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna biljka – rabarbara.

Rabarbara se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, a u Evropu ju je doneo Marko Polo. U proseku se uzgaja od sedam do devet godina.

 

To je zeljasta biljka poreklom iz Sibira, ali je je popularna u mnogim delovima Evrope Severne Amerike. Botanički, pripada porodici Polygonaceae.  Nije zahtevna biljna vrsta i ima veliku otpornost na niske temperature tokom zime.

NE PROPUSTITE

Lekovita svojstva

 

Rabarbara sadrži mnogo korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih materija (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

 

Odlično deluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

 

Nedavno rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom delovanju na ćelije raka. Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

 

NE PROPUSTITE

Upotreba

 

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

PROČITAJTE  Prirodni lijekovi protiv reumatskih bolova

 

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

 

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja.

 

Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.

izvor:stil.kurir.rs

Exit mobile version