Prirodni imunostimulatori: Jedite ove namirnice i imaćete imunitet poput čelika!

 

Snažan i funkcionalan imuni sistem je kamen temeljac zdravlja. On pobeđuje u borbi protiv bolesti i infekcije i omogućava vam da brzo oporavite slučaj da se razbolite.

Za jačanje imuniteta potrebna vam je raznovrsna hrana koja obezbeđuje prirodni izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata, jedinjenja koja se nalaze u biljkama i učestvuju u borbi protiv bolesti. Svi ti hranljivi sastojci u kombinaciji omogućavaju normalan imuni odgovor u borbi protiv bolesti.

Osim pravilnih ishrana, studije pokazuju da redovna vežba, čak i vrlo jednostavna, jer je u roku od 30 minuta, može poboljšati zaštitnu funkciju. Odgovaranje odgovarajućeg kvaliteta sna takođe može biti i pomoćno.

Hrana koja se preporučuje za jačanje imuniteta

Citrusno voće

Većina ljudi uzima veće količine vitamina C nakon što dođe do prehlade i gripe. Vitamin C ima bitnu ulogu u održavanju funkcija imunog sistema. Smatra se da vitamin C koristi za povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca koje su ključne za borbu protiv infekcije. Popularni limuni uključuju grejpfrut, pomorandže, mandarinu, limun i limetu.

Skoro svi citrusi su veoma bogati vitaminom C. Naš organizam ne postavlja mehanizam koji učestvuje u sintezi vitamina C, a takođe ne može da uskladišti značajne količine ove vitamine, pa je zbog velike važnosti povećati dnevni unos vitamina C.

Crvene paprike

Ako mislite da agrumi imaju najviše vitamina C od bilo kojeg voća ili povrća, varate se. Ista količina crvene paprike sadrži dvostruko više vitamina C od citrusa. Crvene paprike su takođe dobar izvor beta karotena. Pored uticaja na jačanje imuniteta, vitamin C može da pomogne u održavanju zdrave kože. Beta karoten pomaže u održavanju zdravlja kože i očiju.

 

Brokoli za jači imunitet

Brokoli je izuzetno dobar izvor raznih vitamina i minerala. Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina A, C i E kao i folne kiseline, gvožđa i kalcijuma, bogat antioksidansima i vlaknima, brokoli je jedno od najzdravijih povrća koje možete da stavite na vaš sto. Postoje određeni dokazi da je kuvani brokoli čak hranljiviji od svežeg, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, pripremajte ga isključivo na pari, dodajte mu nekoliko kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem.

Beli luk

Beli luk se nalazi u skoro svakoj kuhinji na svetu. Beli luk obično koristimo samo kao začin koji popravlja ukus naših jela, ali je neophodan i za naše zdravlje. Još su starije civilizacije prepoznale vrednost belog luka u borbi protiv raznih infekcija. Beli luk može takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju ateroskleroze. U osnovi, visoke koncetracije jedinjenja sumpora kao što je alicin imaju ulogu u jačanju imunog sistema. Beli luk je najbolje konzumirati u svežem stanju. On snižava nivo lošeg holesterola i sprečava zgrušavanje krvi a pokazalo se da ima i antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Spanać

Spanać je izuzetno zdrava namirnica zbog čega češće treba biti na našem jelovniku. Spanać ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, bogat je gvožđem i vitaminima C, A i K, dobar je izvor folne kiseline, mangana, magnezijuma i vitamina B2. Takođe sadrži brojne antioksidanse i beta karoten, što može pozitivno uticati u borbi protiv infekcije. Lagano kuvanje poboljšava apsorpciju vitamina A i dozvoljava da se ostale hranljive materije oslobađaju od kompleksa sa oksalnom kiselinom i lakše se apsorbuju.

Pečurke

Pečurke, posebno medicinske pećnice koje su šitake, kordiceps i reiši, imaju polisaharid koji deluju kao imunostimulansi. Klinički je dokazano povoljno delovanje medicinskih biljaka na imunitet. Neke od njih imaju i antikancerogeno delovanje. Treba ih koristiti u vidu supe i potaže. Mogu se koristiti i domaće divlje pečurke koje se beru u šumi. Industrijski šampinjoni nemaju lekovita svojstva.

 

Izvor: stil.kurir.rs

About the author