Posted on

Svaka osoba ima svoje mane i prednosti pa tako i najbliži prijatelji koji nas okružuju.

Ali, postoji velika razlika između onih lojalnih pojedinaca na koje možemo da se oslonimo u najtežim trenucima i ljudi u čijem društvu i najradosniji dan zapravo postaje mučenje.

 

Nikad se ne drži dogovora

Kašnjenje je sastavni deo života. Nekad nema nikakve veze sa pojedincem, nego je uslovljeno višim silama, poput gužve u saobraćaju ili iznenadnom promenom reda vožnje gradskog prevoza. Ali, ako u svom životu imate osobu koja večno kasni, nikada se ne drži dogovora i misli da se vi bespotrebno nervirate oko toga, onda imate kvazi-prijatelja koji ne poštuje ni vaše vreme ni vas kao osobu.

Govori samo o sebi

Svi mi imamo potrebu za poveravanjem svojim prijateljima, deljenjem dobrih i loših stvari u životu a i povremenim držanjem “monologa” kad se uhvatimo u koštac sa nekim problemom. Znak za uzbunu treba da se uključi ako u svom životu imate osobu koja neprestano prebacuje razgovor na sebe i svoja mišljenja te ne mari za vaše. Postoji li rečenica koju ta osoba ne počinje s “ja”?

Udvara se osobama koji vam se sviđaju

Ovaj klasični psihološki poriv za privlačenje pažnje i “lečenje” niskog nivoa samopouzdanja jasan je znak za uzbunu, odnosno pokazatelj da je pravi trenutak da potražite nove prijatelje.

Izbegava vas kad je u vezi

Prijatelji koji vas zovu samo kada nisu u ljubavnoj vezi i nemaju planova za vikend, zapravo uopšte nisu vaši prijatelji.

Ne raduje se vašim uspesima

Kad podelite vest o veridbi, novom poslu ili nekoj drugoj uzbudljivoj promeni u životu, očekujte od prijatelja da se raduje vašoj sreći. Ako s druge strane, dobijete mlaku reakciju ili prebacivanje teme bez obrazloženja, u društvu ste osobe kojoj nije dovoljno stalo ili je ljubomorna na vašu sreću.

Misli negativno

Svaka je osoba zaslužila da živi srećan i ispunjen život. Ali, ako se družite s osobama koji sve vide crno i vi ćete postati opterećeni negativnim mislima. Takvim osobama niko nije dovoljno dobar. Njima ni jedan kafić ili radnja nisu dovoljno zanimljivi, a svaka predložena aktivnost dosadna i naporna. Prepoznajete li ovaj način ponašanja u ljudima s kojima provodite vreme, možda treba da se okrenete pozitivnim uticajima u životu.

Tera vas na loše ponašanje

Ako ste okruženi osobama koje su zainteresovane samo za provod, koje vas spečavaju u obavljanje svakodnevnih aktivnosti i mame vas na oblike ponašanja koje graniči sa zakonom – to je sasvim jasan znak.

izvor:stil.kurir.rs