Pohanci – gljive bukovače pohovane na dva načina

Odlična zamjena za meso su gljive, a odlični hrskavi pohanci su upravo od gljiva bukovača. Recept je jednostavan, kombinacija za pohanje ima mnogo.

Jedna od dražih varijanti kod pohanja različitog povrća mi je kad umjesto krušnih mrvica upotrijebim kukuruzne pahuljice koji dodatno koriste valjkom za tijesto ili drobiranje među dlanovima. Sezam, bez obzira na to što crni ili bijeli takođe spada u moje najčešće odabrane, jedna novost koju sam isprobala po prvom put je pohanje s amarantom.

Nutritivno, amarant spada u najbogatije žitarice, a kako je njegovo nutritivno bogatstvo sačuvano u jezgru same zrne, a ne ovojnici, amarant i nakon kuhanja ostaje pravi mali snagator.

Ono što je također izdvojeno od ostalih žitarica je što obiluje proteinima, magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, bakromom, manganom, vitaminima A, C, K i B6, a ne sadrži gluten. U većini recepata za slanu ili slatku hranu u kojima se koristi amarant on će biti prethodno kuhan, u slučaju da ove kombinacije za pohanje to neće biti potrebno.

Recept donosim u opisnom obliku, a količinu ćete lako odrediti sami o tome koliko bukovača želite pohati.

Mokra smjesa sastoji se od brašne, zobenog mlijeka, češnjaka u prahu, nutritivnog kvasca, soli i papre, a njezina tekstura je malo gušća od one za palačinke.

Osim mokre smjese trebat će vam i suha smjesa, a omjeri koje sam koristio su sljedeći.

Za smjesu amaranta, krušnih mrvica i bijelih sezama omjer je bio 3 žlice amarante, 2 žlice bijelog sezama i 1 žlica krušnih mrvica.

PROČITAJTE

Fidelini s mesnim okruglicama u umaku od gljiva

Za smjesu kukuruzne pahuljice i crnog sezama omjer je 4 žlice zdrobljenog kukuruznog pahuljica na 2 žlice crnog sezama.

Pohane bukovače

Priprema:
Bukovače prethodno odvojite i dobro očistite, ako ih operete dobro i posušite.
Zagrijte ulje na srednje jaku temperaturu.
Uvaljajte gljive sa obje strane najprije u brašno pa u mokru smjesu i zatim u jednu od kombinacija kombinacija.
Pecite par minuta dok se ne primijeti da se stvori hrskava korica.
Prijedlog za prilog, salata i umak uz ovako pripremljene bukovače su pečeni mladi krumpir s pikantnim papričicama, salata od mini krastavaca i rajčica te umak od veganskih majoneze pomiješane s jogurtom od soje i pestoma od rikola.

Izvor: https: //www.krenizdravo.rtl.hr

PROČITAJTE  Poderane gaće – svi se trgaju za njih! Naučite ih pripremati uz ovaj jednostavan recept

About the author