Ovih 6 stvari dešava se telu kad ZABORAVITE NA UGLJENE HIDRATE: Treća uvek SVE IZNENADI

Prosti ugljeni hidrati, kakve nalazimo u većini namirnica koje su nam grešno zadovoljstvo, poput kolača, čipsa ili masnog testa su najnepoželjnija stvar koju možete da unesete u sebe. Daće vam kratak nalet energije i zadovoljstva, ali posle toga sledi ogroman pad energije pračen pospanošću i osećajem krivice.

Što je najgore, teško je zaustaviti se na par čipseva, par kolačića, par bombonica – uvek ode cela kesa. A da li znate da u jednom malom čokoladnom kolaču ima podjednako ugljenih hidrata kao u celoj činiji ovsene kase?

Prosti ugljeni hidrati izazivaju zavisnost, i teško je odreći ih se u potpunosti. A kada to uspete, telu se dešava ovih šest stvari.

SAGOREVATE MASNE NASLAGE

I to odmah po izbacivanju ovih namirnica. To je i logično – čipsevi, testa, slatkiši, gazirani sokovi i slično prepuni su praznih kalorija. Dovoljno je da samo to izbacite i nastavite da jedete uobičajene količine prave hrane da značajno smanjite dnevni unos kalorija i naterate telo da krene da sagoreva masti za energiju, umesto da tu energiju traži iz šećera koji unosite.

Savet: Vežbajte ujutro, i to pre doručka. To će naterati telo da koristi za energiju skladištene masti umesto da energiju dobija iz doručka koji ste uneli.

MANJE STE GLADNI

Nije količina kalorija to što će vas zasititi, već nutrijenti u namirnicama poput vlakana, proteina, zdravih masti. Prosti ugljeni hodrati nemaju ništa od toga. Imaju samo prazne kalorije, i možete da pojedete i 5.000 kalorija iz čipsa i kolača, ostaćete gladni.

Savet: Počnite dan namirnicama sa dosta proteina i masti, recimo uz grčki jogurt, omlet sa povrćem i čia pudingom i nećete osetiti glad satima.

STOMAK POSTAJE RAVNIJI

Većina savremenih ljudi unosi mnogo manje vlakana od preporučene dnevne doze. Zbog toga, zdrave bakterije u sistemu za varenje nemaju čime da se hrane, i prostor u vašem sistemu za varenje okupiraju loši mikrobi koji se hrane šećerom. Ti loši mikrobi izazivaju nadutost, zbog koje vam stomak deluje veće nego što jeste.

Savet: Počnite sa malim promenama – umesto belog hleba, jedite hleb od celih zrna žitarica. Kada poželite užinu, uzmite malo orašastih plodova. Uz ručak uzmite i malo pasulja. Sve to će vam pomoći.

SMANJUJETE RIZIK OD DIJABETESA

Prosti ugljeni hidrati se sastoje od šećera, a ako ga unosite u prevelikim količinama, štetite zdravlju. Što se ugljeni hidrat brže i lakše vari, više insulina proizvodi se u telu, što vremenom dovodi do insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Savet: Jedite složene ugljene hidrate, puno vlakana i izbegavajte grickalice u širokom luku. Znatno ćete smanjiti rizik od pojave dijabetesa.

MIŠIĆI JAČAJU

Nema hrane koja nije zdravija od prostih ugljenih hidrata. Čak je i masan hamburger bolja ideja od čokolade. Okrenite se proteinima i zdravim mastima, uz mali dodatak složenih ugljenih hidrata. Bićete siti, jači i mršaviji.

Savet: Ako često ogladnite između obroka, dodajte više proteina u obroke kako biste duže bili siti.

IMAĆETE VIŠE ENERGIJE

Nisu svi ugljeni hidrati loši, kao što smo već rekli. Složeni ugljeni hidrati su nam neophodni da bi nam telo funkcionisalo i da bi nam mozak radio. Te dobre ugljene hidrate nalazite u skrobnom povrću, u ovsenoj kaši, integralnom pirinču, kvinoji i sličnim namirnicama. One će vam dati energiju, ali ne onakvu kakvu dobijate iz čokolade.

Savet: Prema savetima iz Mejo klinike najmanja količina složenih ugljenih hidrata koju dnevno čovek mora da unese je 50 grama. To je otprilike jedna činija ovsene kaše i jedna manja banana.

Izvor:zena.blic.rs

About the author