Ove tegobe nisu ni malo bezazlene: Evo kad bol u želucu zapravo ukazuje na infarkt!

Srčane tegobe se često mešaju sa bolom u želucu, a posledice mogu da budu fatalne

Bol u želucu se često pripisuje lošoj ishrani, a mali broj ljudi zna da on može da upozorava na infarkt.

 

Ovaj bol se javlja u dužem periodu i često se zanemaruje s obzirom da ništa drugo ne nagoveštava na probleme sa srcem.

 

Infarkt prate veliki broj simptoma koji su vrlo jasni. Međutim može se javiti i takozvani “tihi infarkt” koji se meša sa slabošću usled viroze i bolova u želucu usled prejedanja.

 

Lekari ga opisuju kao”tihi” srčani udar jer kad se pojavi, simptomima nedostaje intenzitet akutnog srčanog udara, kao što su ekstremna bol i pritisak u grudima, probadajuća bol u ruci u vratu, iznenadno otežano disanje, znojenje i vrtoglavica.

“Problemi sa probavom mešaju se sa bolom usled infarkta. Pacijent oseća bolove koje povezuje sa želucem ni ne sluteći da srce otkazuje sve dok ne postane alarmantno ili možda i prekasno.

 

Ruterov test daje precizne odgovore: Proverite da li ste u rizičnoj grupi za dobijanje srčanih bolesti!
Bol ili osećaj peckanja javlja se u središnjem delu stomaka i može trajati satima. Prate ga bolovi u gornjem stomaku, pogoršava se opšte stanje, javlja se mučnina i povraćanje. Srčana bol je jednaka bolu koji izaziva spazam jednjaka.

 

Ukoliko bol traje satima i ne prolazi upotrebom lekova za želudac i ne prati probleme sa probavom, može biti alarm koji ukazuje na smetnje na srcu.

 

Ako uz bol u želucu osetite malaksalost i bol u nogama i mišićima, obavezno se javite lekaru.

 

Ne zanemarujete ni najmanji simptom. Tihi infarkt je podmukao i često se meša sa bezazlenim zdravstvenim stanjem, a ukoliko se ne kontroliše na vreme može da izazove fatalne poslednice.

 

Redovne kontole kod lekara i sistematski pregled su obavezni kako biste otklonili svaku sumnju.

 

“Ukloliko primjetite bilo kakve simptome ne zanemarujte ih, čak i ako vam se ne čine ozbiljnima. Igranje na sigurno je uvek najbolji potez”, apeluju lekari.

https://stil.kurir.rs/

You may also like...