Otečene noge u gležnju – uzroci, simptomi i liječenje

Otečene noge u gležnju su česta neugodna pojava, posebno kod starijih osoba i trudnica. Iako otečene noge u gležnju u velikoj većini slučajeva nisu ozbiljan zdravstveni problem, kao simptom mogu biti indikacija drugih, ozbiljnijih bolesti.

Najčešći uzrok otečenih nogu u gležnju je periferni edem, odnosno zadržavanje viška tekućine u području oko gležnjeva (otečene noge i zadržavanje vode najčešće muči starije osobe).

Otečene noge u gležnju: simptomi
Općenito, noge i gležnjevi su najčešći dijelovi tijela koji oteknu. Uzrok tomu je gravitacija koja sav višak tekućine iz tijela pohranjuje u donjem području, odnosno nogama i stopalima.

Otečene noge u gležnju koje su uzrokovane perifernim edemom, bolešću, reakcijom na lijekove ili trudnoćom imaju ove simptome:

otečene su obje noge
otečenost nogu počinje kao mekana, podbuhla oteklina koja se kroz par sati sa stopala proširi na gležanj
nakon skidanja čarape, ostane vidljiv ožiljak
oteklina je minimalno bljeđa, a rub otekline tamniji od ostatka kože
Otečene noge u gležnju

Otečene noge u gležnju: uzroci
Važno je potražiti pomoć doktora ukoliko primijetite otečene noge u gležnju. Doktor jedini može utvrditi točan uzrok otečene noge u gležnju. Sukladno tomu, odredit će i daljnje pretrage, terapiju ili vam preporučiti kućno liječenje.

Uzroci mogu biti razni, od ozlijede do indikacije na težu bolest:

1. Otečene noge i zadržavanje vode: periferni edem
Edem je vrsta otekline koja se javlja kada višak tekućine odlazi u određena područja vašeg tijela. Obično nateknu noge, ruke, gležnjevi i noge.

Blagi edem može biti uzrokovan trudnoćom, predmenstrualnim simptomima, konzumiranjem previše soli, stajanjem dugo vremena na istoj poziciji ili lijekovima. Edem također može biti uzrokovan ozbiljnijim medicinskim problemom, kao što su bolesti bubrega, srca, vena ili limfnog sustava.

Blagi edem se izliječi kućnim tretmanom. Ozbiljniji slučaj edema liječi se doktorskom intervencijom.

2. Ozljeda gležnja ili stopala
Najčešća ozljeda koja vodi do otečene noge u gležnju je uganuće (ili iščašenje) gležnja. Do ozljede najčešće dolazi prilikom istegnuća ligamenata. Uganuće gležnja se, u pravilu, može liječiti kod kuće stavljanjem hladne obloge, ali svakako je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć ako ozljeda ne prolazi sama od sebe.

Siehe das Rezept  VIŠE ĆETE CIJENITI ŽENE KAD OVO PROČITATE: ZANIMLJIVOSTI O ŽENSKOM TIJELU ZA KOJE SKORO NIKO NE ZNA

3. Venska insuficijencija
U normalnim okolnostima, vene pomažu krvi da teče u pravilnom smjeru pomoću venskih valvula. Kada valvule postanu slabe ili oštečene, krv se krene izlijevati u meko tkivo donjih nogu, posebno gležnjeva i stopala. Kronična venska insuficijencija može dovesti do promjene boje kože i infekcija.

4. Infekcija
Osobe koje imaju problema s živcima stopala imaju veći rizik od infekcija stopala. Ukoliko imate dijabetes, važno je svakodnevno proučiti noge i stopala te provjeriti jesu li se pojavili novi žuljevi ili čirevi. Razlog tomu je činjenica da oštećenje živaca može ukloniti osjećaj boli pa problemi s infekcijom nogu mogu brzo napredovati.

5. Krvni ugrušci
Krvni ugrušci koji nastaju u venama nogu mogu zaustaviti protok krvi iz nogu u srce i uzrokovati otečene noge u gležnjevima. Krvni ugrušci mogu biti površinski il dubinski. Ako vam je gležanj natekao, bolan je, hladan i promijenio je boju, odmah potražite savjet doktora.

Otečene noge u gležnjevima
6. Otečene noge: srce, jetra i bubrezi
Otečene noge u gležnjevima mogu biti znak srčanog zatajenja. Kada bubrezi ne funkcioniraju ispravno, tekućina se može nakupiti u tijelu, posebno u stopalima i gležnjevima. Bolest jetre može utjecati na proizvodnju bjelančevina koja može dovesti do nakupljanja tekućine u stopalima i gležnjevima, ali i tekućina se može akumulirati i u abdomenu i prsima.

7. Limfedem

Limfedem je zbirka limfne tekućine u tkivima koja se može razviti zbog nedostatka ili problema s limfnim žilama ili nakon uklanjanja limfnih čvorova. Kada se pojavi problem s krvnim žilama ili limfnim čvorovima, može se blokirati pokretljivost limfne tekućine. Limfedem je uobičajen nakon radioterapije ili uklanjanja limfnih čvorova kod bolesnika oboljelih od malignih bolesti.

8. Nuspojava lijekova
Nuspojava mnogih lijekova je otečena noga u gležnju ili stopalu. Oni uključuju:

Hormoni poput estrogena i testosterona
Lijekovi za snižavanje visokog krvnog tlaka
Steroidi
Antidepresivi
Nesteroidni protuupalni lijekovi
Lijekovi za dijabetes
Oticanje nogu ljeti
Oticanje nogu ljeti se događa zbog prirodnog rashladnog mehanizma tijela. Kada vam se zbog vrućine tjelesna temeratura povisi, vene se prošire. To je sasvim prirodno jer se na taj način vaše tijelo nastoji rashladiti.

Siehe das Rezept  Nikako nemojte da ignorišete upalu sinusa: Evo zašto!

Međutim, kada se to dogodi, vaše vene se bore da pumpaju krv natrag u srce. Zatim, zbog gravitacije koja vuče krv u gležnjeve, dolazi do problema, nelagode i oticanja nogu ljeti.

Otečene noge u trudnoći (gležanj)
Otečene noge u gležnju su normalne tijekom trudnoće. Uzrok tomu je:

zadržavanje prirodne tekućine
pritisak na vene zbog dodatne težine maternice
hormonalne promjene
Natečene noge u gležnju se nakon poroda vrate u normalno stanje. Međutim, naglo i ekstenzivno oticanje može biti znak preeklampsije: ozbiljnog zdravstvenog stanja u kojem se visoki krvni tlak i protein u urinu razviju nakon 20. tjedna trudnoće. Više o preeklampsiji možete pročitati ovdje.

Otečene noge u gležnju: kada potražiti medicinsku pomoć?
Potražite medicinsku pomoć ako uz otečene noge u gležnju imate i ove simptome:

bol u prsima
teško disanje
vrtoglavica
zbunjenost
deformaciju ili otečenost gležnja koja prije nije postojala
ozljeda vas sprečava da stavite težinu na nogu
Komplikacije uzrokovane otečenom nogom u gležnju mogu uključivati:

povećano oticanje
crvenilo ili toplinu
iznenadnu bol
Ako se pojavi bilo koji od ovih stanja ili simptoma, odmah se javite liječniku. On će moći procijeniti, isključiti ili liječiti uzroke zdravstvene komplikacije.

Otečene noge u gležnju: liječenje
Oticanje nogu: liječenje medicinskim tretmanom
Ako potražite medicinsku pomoć, vaš će liječnik vjerojatno pomoću ovih medicinskih pretraga pokušati pronaći uzrok otečenosti noge u gležnju. Testiranje može uključivati:

krvne pretrage
pretrage urina
rendgen
elektrokardiogram
Nakon utvrđenog uzroka zbog kojeg otiču noge u gležnju, liječnik će odrediti odgovarajući tretman:

Ako su natečene noge u gležnju uzrokovane zdravstvenim stanjem kao što je kongestivno zatajenje srca, doktor može propisati diuretike. Ovi lijekovi potiču rad bubrega koji otpuštaju višak tekućine.
Ako su natečene noge u gležnju uzrokovane stalnim zdravstvenim stanjem kao što je reumatoidni artritis, vaše liječenje može se pretvoriti u praćenje i prevenciju stanja.
Oteklina zbog ozljede može zahtijevati namiješanje kostiju ili operaciju. Ako je oticanje bolno, doktor može propisati lijek protiv bolova ili protuupalne lijekove, kao što je ibruprofen.
Tijekom ili nakon tretmana trebate se obratiti svom doktoru ako:

Siehe das Rezept  Aloe vera, eukaliptus, đumbir... Bilje koje će vam olakšati bol u zglobovima

oteklina postaje sve bolnija
imate poteškoće s disanjem ili bol u prsima
osjećate vrtoglavicu ili slabost
Otečene noge u gležnju
Otečene noge prirodni lijek: liječenje kod kuće
Postoji nekoliko načina na koji si možete olakšati bol natečene noge u gležnju i kod kuće:

Odmarajte se i ležite dok se oteklina ne povuće dovoljno da se normalno možete kretati.
Zamotajte led u ručnik te stavite na natečeno područje oko 15-20 minuta. Ponovite postupak svaka tri do četiri sata.
Podignite gležanj ili nogu iznad prsa: otprilike na visinu dva jastuka.

Otečene noge u gležnju: prevencija
Ako imate zdravstveno stanje koje može dovesti do natečenosti noge u gležnju, redovito uzimajte lijekove. Osobe s kongestivnim zatajivanjem srca ili bubrežnim bolestima možda će trebati ograničiti količinu tekućine koju uzimaju svaki dan.

Iako ne možete uvijek spriječiti ozljede tijekom tjelesne aktivnosti, zagrijavanje prije vježbanja može pomoći. To obuhvaća šetanje ili lagano trčanje prije kardio treninga. Pravilna sportska obuća također smanjuje mogućnost ozljede.

U nekim slučajevima kompresivne čarape mogu spriječiti i ublažiti oticanje gležnjeva i nogu uzrokovanog: trombozom dubokih vena, limfedemom, proširenim venama i venskom insuficijencijom. Savjetujte se s doktorom prije korištenja kompresivnih čarapa za oticanje jer bi one trebale biti ispravno izrađene za vaše zdravstvene potrebe.

Otečene noge u gležnju
Niska natrijeva dijeta smanjuje zadržavanje tekućine. Mnogi smrznuti obroci, brza hrana te konzervirane juhe često sadrže višak natrija pa savjetujemo da pažljivo pročitate oznake hrane.

Ako tijekom dana puno stojite, možete podignuti noge ili ih staviti u vodu kako biste spriječili oticanje. Možete i piti 8 do 10 čaša vode dnevno (manjak tekućine u tijelu potiče oticanje noge u gležnju), te osigurati da su vam noge na povišenom položaju i noću.

MaminSvijet.hr