OSTEOPOROZA – BOLEST DAMA ZRELE ŽIVOTNE DOBI

Osteoporoza je sistemski poremećaj koji karakterizira smanjenjem mase koštanog tkiva i oštećenja njegove mikroarhitekture. Posledica ovog poremećaja je smanjena otpornost tj. “snaga” kostiju što može dovesti do njihovog lomljenj 

Osteoporoza se deli na primarnu i sekundarnu. Primarno se javlja kod oba pola nezavisno od starosti, češće kod žena koje su u postmenopauzi zbog nedostatka ženskog polnog hormona estrogena. Sekundarna osteoporoza je posljedica postojanja drugih bolesti ili stanja, primarnih brojnih lekova (npr. Glikokortikoidi) itd.

Faktori Koji utiču na nastanak i napredovanje osteoporoze Su:

Rana menopauza Koja se javlja Kod žena mlađih koncerna 45 Godina daunloudovanja ILI Kao posljedica ginekoloških operacija sa uklanjanjem jajnika

Dugotrajna upotreba kortikosteroida (, NPR PREDNIZOLON)

PROČITAJTE  15 minuta pešačenja dnevno može drastično da promeni telo: Evo kako!

Postojanje osteoporoze u porodici na ženskim linijama, naročito ako je to potrebno da je majka imala prelom kuka Neuhranjenost (Indeks telesne mase-BMI<19kg / m2)?

Bolesti jetre i težak alkoholizam?

Bolesti koje se karakterišu lošom apsorpcijom hranljivih materija u kremama

Bolest štitne i paraštitne žlezde

Hipogonadizam kod muškaraca ??

Reumatoidni artritis

Hronična bolest
bubrega Dugotrajna upotreba lekova koja razređuje krv (npr. Heparina).

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, stepen osteoporoze utvrđuje temelje merenja gustine koštane mase (T-skor).

Osteopenija (umereno smanjenje koštane gustine) karakteriše T -skorom ispod -1 do -2,5.

Osteoporoza se karakteriše T -skorom već od -2,5 i često je komplikovana patološkim prelomima kostiju. Preporuka je da se liječenje treba započeti kod svake osobe koja ima T -skor veći od -2,5, pri čemu su kriteriji rigorozniji ako kod pacijenta postoji frakcija i neki od faktora rizika (tada se terapija započinje kod T -skore većeg od -1, 5).

Najčešća komplikacija osteoporoze je prelom kosti. Kosti se lome kako usled težih, tako i kod blažih padova, dizanja manjeg tereta ili savijanja. Najčešći su prelomi kukova i pršljenova. Neretko nakon oporavka ove osobe razvijaju strah, anksioznost, depresiju i smanjuju im kvalitetu života. Smanjuje se snaga mišića ekstremiteta, telesna visina, tijelo se pokreće napred.

PROČITAJTE  Evo šta uništava štitnu žlezdu

Dijagnoza i praćenje bolesti zasnivaju se na medicinskom intervjuu, detaljnom pregledu, procjeni faktora rizika i merenju gustine kostiju i to u predelu pršljenskih tijela, butne ili petne kosti korištenjem
. Ova metoda je značajna za procjenu postojanja i težine deformiteta i preloma
DXA (deksa): mjerenje je apsorpcija rentgenskih zraka dvostruke energije u pršljenskim telima ili butnoj kosti. Metoda je odlična za postavljanje dijagnoze, određivanje i praćenje
efekata terapije Ultrazvučno merenje gustine petne kosti: metoda je značajna za postavljanje dijagnoze i praćenje bolesti.
Osteoporoza je bolest koja se može spriječiti ili se može koristiti za njeno napredovanje. Prema preporukama stručnjaka Ministarstva zdravlja RS, spremite se:
Prestanak pušenja
Izbegavanje konzumiranja alkohola
Redovno vežbanje uz više kretanja (Slika 2)

fizička aktivnost
Izbegavanje prekomernih dijelova i ekstremne vježbe koja može dovesti do poremećaja ili potpunog gubitka menstrualnih ciklusa

izvori-Vitamina-d

Nadoknada hormona u ranoj menopauzi, upotreba bisfosfonata, sintetskih steroida (Tibolon), selektivnih modulatora receptora estrogena (SERM) (Raloksifen)
Primena fizikalne terapije radi smanjenja hroničnog bola
Nošenje štitnika za kukove.

stetoskop.info

About the author