Ne odlaži, uoči rano: Ako se REUMATOIDNI ARTRITIS ne prepozna na vreme polovina obolelih postaju invalidi

Kako na vreme prepoznati hronične zapaljenske artritise i početi sa lečenjem u ranoj fazi bolesti glavna je tema radionice namenjene zdravstvenim radnicima na primarnom nivou zdravstvene zaštite pod sloganom “Ne odlaži, uoči rano” koja će biti organizovana u ponedeljak 24. septembra u Domu zdravlja Kragujevac od 14 do 19 sati. Radionica će biti održana u Domu zdravlja Kragujevac i okupiće zdravstvene profesionalce iz Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Arilja, Ivanjice, Mrčajevaca…

Najvažnije je da se bolest otkrije na vreme

A da li ste znali da se procenjuje se da od hroničnih zapaljenskih artritisa (HZA) u Srbiji boluje 60.000 odraslih građana i 2.000 dece, od toga 35.000 od reumatoidnog artritisa (RA).

RECEPT KOJI JE ZALUDIO SVIJET I UŠUTKAO DOKTORE: Liječi bolna koljena i regeneriše kosti i zglobove odmah

Reumatoidni artritis je doživotna, sistemska bolest koja napada zglobove i druge organe i ima nepredvidiv tok. Ako se ne leči stalno napreduje dovodeći do invalidnosti i komplikacija koje mogu skratiti životni vek i do 20 godina (najčešće infarkt srca). Rano postavljanje dijagnoze i lečenje hemijskim lekovima koji menjaju tok bolesti kod 70 odsto obolelih može zaustaviti tok bolesti, uvesti bolesnika u remisiju. Ovi lekovi ublažavaju simptome posle jednog do tri meseca. Kod preostalih 30 odsto treba pored navedene terapije primeniti biološke lekove kojima se u Srbiji trenutno leči oko 1.500 bolesnika i sva deca kojima je biološka terapija potrebna.

U Srbiji od hroničnih zapaljenskih artritisa pati 60.000 ljudi
U SRBIJI OD HRONIČNIH ZAPALJENSKIH ARTRITISA PATI 60.000 LJUDIFOTO: PROFIMEDIA
– Bol u miru i otok sitnih zglobova šaka i stopala koji su simetrični, bol u krstima pred zoru, jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol u šakama pri rukovanju, opšta slabost I malaksalost su kardinalni znaci HZA. Jako je važno da izabrani lekari na vreme preoznaju reumatoidni artritis i druge HZA i hitno, prioritetnim uputom, upute pacijenta reumatologu jer pravovremeno lečenje može značajno da smanji napredak bolesti

Jabučni ocat – Provjereno oružje u borbi protiv artritisa i bolova u zglobovima!

Posle dve godine bolesti, ako se nepravilno leče, polovina obolelih od reumatoidnog artritisa postaju invalidi. Na žalost, kod nas u proseku do postavljanja dijagnoze RA prođe 18 meseci jer pacijenti, a ponekad i zdravstveni radnici, ne prepoznaju prve simptome ovih teških i onesposobljavajućih bolesti. Dakle, u startu je propuštena prilika da se oboleli adekvatno leče i spreči razvoj invalidnosti – kaže prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, dodajući da je zbog toga neophodna što veća razmena znanja i iskustava između reumatologa i tima izabranog lekara (lekar, medicinska sestra/tehničar, farmaceut) kojima se pacijenti prvo obraća za pomoć.

PROČITAJTE  Nutricionista Mihail Ginzburg: Ako uradite ovo, prestaćete da se prejedate noću!

zena.blic.rs

About the author