NAKON OVOGA NEĆETE VIŠE NI POMIŠLJATI DA SUŠITE RUBLJE NA RADIJATORU

Mnogi u ovim hladnim danima nemaju drugog izbora nego rublje sušiti unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima. Ne, ova navika mogla bi koštati zdravlja kad su u pitanju problemi vezani uz disajni sistem.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da su mnogi domovi u Škotskoj imali previše vlage, a upravo je sušenje rublja razlog bolesti građana za čak 30 posto 

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je veliki nivo vlage koji svaki dom pretvara u bogato rašireno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni. Ovakvo smanjenje kvaliteta zraka povezano je sa astmom i sličnim alergijama.

Ukupno 87 posto domaćinstava Glasgowa, u kojem je studija provedena, suši rublje u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povisuje nivo vlage u domu za 30 posto onih dana kad se rublje suši, odnosno za 15 posto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

‘Ljudi zapečaćuju svoje domove kako bi bolje iskoristili energente i kako bi im bilo ugodnije, no ovo nije popraćeno prikladnim ventiliranjem. Trenutna regulativa u građevinarstvu zahtijeva jedan kubni metar prostora za sušenje, što nije dovoljno’, objasnio je Colin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim zagovara ponovno uvođenje zajedničkih prostorija za sušenje kako bi se ovaj problem ublažio. One su bile česte u Velikoj Britaniji u 60-ima, a u SAD-u se još uvijek koriste u tu svrhu, no s proširenjem tržišta perilica rublja koje ujedno funkcionišu kao sušilice, zajedničke prostorije su se ili smanjile ili prestale ugrađivati u zgrade.

Plijesni koje izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

‘Britanija je posebno sklona plijesni zbog vlage i hladnoće, no nema razvijenu svijest o zdravstvenim posljedicama koje one mogu uzrokovati. Postoje stotine vrste plijesni, ali samo njih desetak mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, npr. sinusitis, bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme’, komentarisao je profesor medicinske mikologije univerziteta u Manchesteru Malcolm Richardson.

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osobe oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijske reakcije, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore koje identifikuje u gornjim disalnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesni uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučinu.

IZVOR: ljekovitobilje.work

About the author