Posted on

U zemlji porijekla – Indiji, muskatni orah ima dugu tradiciju liječenja. Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u liječenju infekcija usta i desni, a najbolji je prirodni lijek protiv gingivitisa.

Mljeveni plod olakšava varenje, ublažava gorušicu, otklanja gasove, snižava nivo holesterola i masti u krvi, liječi dijareju i gastroenteritis. Ovaj blagotvorni začin opušta mišiće, relaksira tijelo i ima umirujuće dejstvo. Preparati sa muskatnim orahom pomažu u liječenju ekcema, a topli oblozi smanjuju tegobe izazvane reumatizmom. Muskatni orah poznat je i kao snažan afrodizijak, zbog čega se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškaracima sa oslabljenom seksualnom funkcijom.

 

Doziranje
Korištenje muskatnog oraha u lečenju, pa i kulinarstvu, podrazumijeva striktno pridržavanje pravila o doziranju. Maksimalni dnevni unos ovog začina ne treba da bude veći od 3 grama, dok u koncentracijama većim od 5 grama pokazuje i neke negativne osobine – deluje psihoaktivno i može izazvati anksioznost, uznemirenost, čak i blage halucinacije, zbog čega ne bi trebalo da ga upotrebljavaju pacijenti sa dijagnostikovanim psihičkim problemima.

Pasta protiv stomačnih tegoba
Pomešati kašiku muskatnog oraščića i pola kašičice kima u prahu sa malo hladne vode, miješati dok ne nastane pasta. Čuvati na hladnom mjestu. U slučaju stomačnih problema, zagrijati 200 ml vode, dodati 3 g paste, miješati 30 sekundi da se rastvori. Kada postane mlako, popiti u manjim gutljajima.

 

Izvor: ljekovitobilje.work