U Japanu postoje čajne škole, gde se uče veštine pripreme i posluživanje čaja. Mongoli piju čaj u koji dodaju tako i razne začine poput mirođe i maslaca, dok se ruski čaj pije sa kriškom limunom. Čaj je u Indiji popularan, pored mnogobrojnih biljnih kombinacija, čaj koji se pije sa mlekom, mešavina je crnog čaja i raznih začina. Tunis, Alžir i Maroko poznati su po čaju koji je najčešće pravi od svežih listova nane sa dosta šećera, pije mlađe i pravo je osveženje u vremenskim predelima Sahare. Bez obzira na to što „čaj ima mnogo lica“, ispijanje ovog napitka vrlo brzo je postalo način života, zapravo nešto više od uživanja.

ČAJ SE TOKOM ISTORIJE MENJAO

Kao jedan od najpoznatijih napitaka na svetu, čaj se tokom istorije „menjao“. Tako je za vreme jednog svetskog sajma u 19. veku, topao čaj ponuđen posetiocima. Međutim, kako je tog dana bilo jako vruće, niko nije hteo da pije. Tek kada su čaj ohladili povećom količinom lede, nastao je jedan od danas veoma popularnih napitaka. Od tada nastaju nebrojene recepture ledenog čaja širom sveta, koje rezultiraju savršenim fuzijom čaja, voća i bilja.

Često zaboravljamo da i ledeni čaj može imati identično dejstvo, baš kao i topli čaj. Na „leči“ um, osvežava i započinje razgovor. Svaki gutljaj otkriva novu dimenziju uživanja. Brojna bogatstva ukusa iz raznih delova sveta u kombinacijama sa crnim ili zelenim čajem određuju ledeni čaj kao napitak broj jedan kada vam je potreban predah i osveženje.

zena.blic.rs