LJEKOVITA SVOJSTVA MUŠMULE

Mušmula je ljkovito voće koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam, ali čini se da je poslednjih godina nepravedno “zapostavljena”. Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Evropi.

 

Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena, piše Alternativa za vas. Izgleda da se ta situacija sada mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.  Ljekovito voće Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Vijekovima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva. Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

 

Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe. Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju afti u ustima. List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine.

PROČITAJTE  7 namirnica koje pomažu u zaštititi od prehlade i gripa

 

Cvijet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.  Kora sa drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije. Sjemenke mušmule takođe imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži. Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.

Izvor:ljekovitobilje.work

About the author