Lekari priznali: Za ove opake bolesti pacijenti najčešće dobiju pogrešnu dijagnozu!


Veoma često im “promaknu” tumori, vaskularni problemi i infekcije koje mogu da dovedu do sepse
Pogrešna dijagnoza je najčešća lekarska greška, ali i najozbiljnija.

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procenjuje da je otprilike 40 do 80.000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom!

Kako bi otkrili koja stanja doktori najčešće pogrešno dijagnostikuju, a koje mogu da dovedu do smrti ili velikih oštećenja, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11.000 prijavljenih slučajeva nesavesnog lečenja. Rezultati su objavljeni u magazinu Diagnosis.

“Postoji otprilike 10.000 bolesti od kojih se svaka manifestuje kroz drugačije simptome, pa može da bude malo obeshrabrujuće razmišljati kako rešiti problem pogrešne dijagnoze”, rekao je dr Dejvid Njumen Toker, direktor Instituta za uspešne dijagnoze.

“Velika trojka”

Istraživački tim je zaključio da je iznenađujuće mali broj zdravstvenih stanja povezan s najčešćim greškama u dijagnozi. Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije greške: infekcija, vaskularni problemi i karcinomi.

PROČITAJTE

MNOGI MISLE DA JE GRIPA: Ovo su simptomi LEUKEMIJE, primijetite ih prije nego što BUDE KASNO!

Naučnici su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gde se najčešće događaju.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezana su s tumorima. Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 % slučajeva, a 13,5 odsto kod infekcija. “Veliku trojku” su naučnici podelili na 15 specifičnih stanja i na samom vrhu su karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.

“Ovi rezultati su pomogli pri stvaranju “mape” kako bismo lakše shvatili koji se problemi moraju rešavati u medicinskom sistemu”, zaključio je dr Njumen-Toker.

PROČITAJTE  Znate li koje biljke komarci ne podnose?

Izvor:https://stil.kurir.rs

About the author