Posted on

Ako planirate da postavite parket u svom domu otkrićete sve cene i kako možete sami da postavite bez pomoći majstora!

Cena postavljanja parketa kreće se između 6 i 10 eura po kvadratnom metru.
Na početku, savet majstora je da parket ima postavljen, bar 24 sata otvara se u prostoru u kome će se postaviti. Izbegavajte da parket potražite direktnu izložbu na suncu ili direktno na betonskoj podlozi.

Pre početka podešavanja parketa provetite podlogu. Ona mora da bude ravna i suva. Dozvoljena vlažnost podloge iznosi 2%, a podloga nije ravna, izravnite je specijalnim masama.

Ako je potrebno ispod parketa, možete postaviti izolaciju za apsorbovanje zvuka kao i folija kao parnu branu u prostoriji ispod koje se nalazi negrejanski prostor (podrum, stepen i sličan). Ove izolacije kupuju u rolnama i vrlo lako postavljaju na podlogu.

 

Tok postavke parketa

1. Na ravnom i suvu podlogu koncem izvuče pravac postavlja prvi verziju parketa. Namažite lepak na podlogu zupčastom špakom i počnite postavljati. Obavezno pomerite parket na oko 1 cm od zida i učvrstite ga klinovima. Slobodni prostor može dozvoliti parketu eventualno kretanje usled bubrenja ili skupljanja sa promenljivim vlastima u prostorijama.

2. Kako biste dobro spojili zadnji komad parketa u redu koristite čelični profil za nabijanje.
Ako planirate da postavite parket u svom domu otkrićete sve o ceni i kako možete sami da postavite bez pomoći majstora!

3. Druga crvena redanja započnite ostatkom od predhodnog.
4. Izbušite rupe za radijatore. Zadnji deo izrežite ukoso pa ga zalepite.

5. Parket na krajevima sobe postavite uz pomoć čeličnog profila za nabijanje.

6. Ostale lepile sa parketa uklonite lagano špaklom ili mokrom krpom.

7. Na kraju zalepite ili zakujte ugaone letvice. Letvice zalijepite ili zakujte za zid i ne za parket kako su dozvolili „rad“ samog parketa. Prosečna visina letvica je oko 3,5 cm, ali iz estetskih razloga preporučuje se veća visina (oko 5 do 6 cm)

Obratite pažnju da se ne nanosite na površinu celule, a već se nalazi na manjim površinama.

Majstori štede da koriste kvalitetne lepila jer pored dobrih prijava su bez mirisa kako bi ne čekali danima da neprijatni mirisi iz stane nestanu.

Uradi sam: Kako napraviti tabure od automobilske gume

Vjerovatno već znate da automobilske gume mogu poslužiti za projekte “uradi sam”, a mi imamo prijedlog kako ih možete iskoristiti, ako imate neku viška. Naš prijedlog je pravljenje taburea, jednostavno je, a sigurno će vam poslužiti.

Potrebno je: kanap, guma, dvije MDF ploče (d = 6 mm, krug prečnika 55 cm), šest vijaka, ljepilo, premaz za drvo bez sjaja, bušilica, šrafciger, četka za premazivanje.

uradi-sam-tabure

uradi-sam-tabure

Prije početka, gumu odnesite u praonicu auta, gdje vam je mogu najbolje oprati.

Na prethodno očišćenu i dobro osušenu gumu stavite jednu MDF ploču i izbušite tri rupe pri kraju, takve dubine da prođe i kroz debljinu gume.

tabure-od-auto-gume

tabure-od-auto-gume

Pritegnite ploču vijcima na sva tri prethodno izbušena mjesta, dovoljno čvrsto da ne spadne sa gume. Potom okrenite gumu i ponovite postupak i sa druge strane.

Lijepljenje počnite od centra ploče kako biste dobili savršenu površinu. Pomoću pištolja za ljepilo zalijepite početak kanapa u centar ploče.

lijepljenje-konopca-na-gumu

lijepljenje-konopca-na-gumu

Jako pritisnite centar i nastavite lijepljenje u spiralu. Ne zaboravite da nanosite ljepilo prije svakog sljedećeg kruga.

Nakon što ste završili pokrivanje MDF-a, podjednako čvrsto zalijepite i konopac na njegovom kraju. Okrenite gumu naopako i nastavite pokrivanje konopcem dok ne stignete do ivice druge ploče. Pazite da se kraj konopca lijepo zalijepi za gumu.

guma-konopac-ploca

 

guma-konopac-ploca

Nanosite premaz za zaštitu četkom u dva sloja, čekajući između nanošenja po dva sata da se osuši. Potrebne su dvije nedjelje da premaz bude pogodan za upotrebu iako poslije samo jednog dana prestaje da bude osjetljiv na dodir.

napravite-tabure-od-gume-i-konopca

 

Izvor: lepaisrecna.rs