Kao lijek se koristi više od 2.000 godina: Cvekla pomaže kod ovih 7 tegoba.


Ova ljekovita biljka je prava riznica vitamina i može
preporoditi organizam Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visoke procenat gvožđa, posebno bogata belančevinama, mastima i ugljenim skrivenjima.

Snižava krvni pritisak

Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid koji se opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšava cirkulaciju snižavanja pritiska.

U jednoj studiji samo čaša soka od cvekle svakodnevno uspešno snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.

Moćna cvekla: 5 stvari koje morate znati o korenastoj kraljici zime!

Poboljšava izdržljivost

Profesionalni sportisti su veoma zadovoljni ljekovitošću ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koji sadrže daju snagu telu i izdržljivost.

Studije sa sportistima potvrđuju pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedino 3 do 5 gomolja cvetova dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi bio bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata nakon konzumiranja cveća.

Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmenamaterije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu došao kao pogonsko gorivo.

Studija iz 2010. prikazana je ljudima koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i precizno obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

12 sjajnih razloga zašto je cvekla najbolji prijatelj vaše kože!

Podstiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cveća sprečava nakupljanje masnoće u jetri. I to bi zaslužila betaina koja osim u cvekli možemo da pronađemo jedinu još u spanaću i kvinojima. Jetra se čak može smanjiti unosu betaina.

Pomaže kod hroničnih bolesti

Cvekla je bogata betalainima, vrsta antioksidansa koja se, kažu naučnici, uspješno bori protiv slobodnih radikala, širi upale u telu i hroničnim bolestima. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

Dobra je za probavu

Za povećanje poboljšanja potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima – poput cvijeća. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želji.

https://stil.kurir.rs/

About the author