Posted on

 

Jedan gutljaj iz plastične čaše – i znate da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije.

Jeste li ikad primijetili da je suho voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo okus plastike?

To je zbog toga što ioni hrane i ioni plastike počinju međusobno reagirati.

Izbjegavajte dodavati toksine u svoju hranu. Ovo su smjernice da odaberete i iskoristite – zdravo posuđe

Kvalitetno posuđe pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšava okus hrane.

Nije bez razloga to što se samo staklene i keramičke epruvete koriste u kemijskim laboratorijima, gdje materijal epruveta ne smije utjecati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i nereaktivni.

Sljedeći put kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost posuđa i kuhinjskog pribor, i kada je to moguće, odaberite inertno ili nereaktivno posuđe.

 

Na drugom mjestu nalazi se posuđe i pribor od umjereno reaktivnog materijala. Svakako, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte posuđe od visoko reaktivnog materijala.

Reaktivnost hrane

Reaktivnost je tendencija spoja da kemijski reagira s drugim tvarima ili sam sa sobom, oslobađajući tako energiju. Hrana i posuđe mogu međusobno reagirati.

Temperatura utječe na reaktivnost. Kada je hrana vruća, ona reagira puno brže nego kada je hladna.

Osim toga, neke vrste hrane su reaktivnije od drugih.

Masno, kiselo i voda reagiraju s posuđem puno brže. Na primjer, obična riža nije toliko reaktivna, ali riža skuhana s uljem, rajčicom i octom može puno brže poprimiti strane ione.

Upravo zato se kvalitetna ulja i ocat prodaju isključivo u staklenim bocama koje su nereaktivne.

Ne morate se u potpunosti riješiti plastike. Ali sigurno ćete pronaći načine da smanjite upotrebu reaktivnog posuđa u vašoj kuhinji.

 

Nadamo se da će vam ova informacija poslužiti u odabiru kvalitetnog i zdravog posuđa za vašu obitelj.

Reaktivno posuđe – nije preporučljivo

Neprianjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedina iznimka). Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papige, i svakako nisu zdrave za ljude.

Iako obično ne ostavljamo prazan lonac na vatri, to se može lako dogoditi – kako se dogodilo meni prije tjedan dana! Ako se to desi s loncem od teflona, temperaturna granica bit će prekoračena.

Neprianjajuće posuđe se pojavilo 1944. godine. Prije toga, kako bi izbjegli prianjanje hrane, kuhari su koristili više vode ili više masnoće i kuhali na nižoj temperaturi.

To se može primijeniti i danas. Osim toga, zagorjela hrana može se lako oprati.

Preporučujemo da izbjegavate lonce i kuhinjski pribor od teflona.

 

1. Aluminij

Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa.

Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu s poklopcem.

Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je nereaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od anodiziranog aluminija.

2. Bakar

Prednost posuđa od bakra je to što dobro provodi toplinu. To omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane.

Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tijekom pripremanja hrane. Dobra toplinska provodljivost posuđa je vrlo bitna kod pirjanja.

Posuđe od bakra ima dva nedostatka, a to su – njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni – što znači da brzo reagiraju s namirnicama, posebice kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu.

Takvo posuđe može pokvariti okus i boju vaše hrane, a da ne govorimo o tome da njime unosite u vaš organizam preveliku količinu metala.

3. Plastika

Reaktivnost plastike ovisi o njezinoj strukturi – čim je mekša i fleksibilnija, tim je njezina reaktivnost veća. Tako plastična vrećica puno brže reagira s hranom nego čvrste plastične posude.

Polivinil klorid koji se nalazi u plastici ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa.

Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30 °C).

 

Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

1. Nehrđajući čelik (inox)

Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude je posuđe od nehrđajućeg čelika univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci s debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.

U posljednje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.

Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako biste spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.

Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će “odvojiti” zagorjelu hranu od površine lonca.

2. Ugljični čelik

Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

3. Gus (lijevano željezo)

Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira s ionima željeza.

 

Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor

1. Emajlirano posuđe

Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom “prilijepljeno” uz metal. Postoji nekoliko brendova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Chantal itd.

Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali, ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi vašeg novca.

Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati s hranom. Zbog toga, ako ste u prilici, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

2. Staklo

Stakleno posuđe, kao i vatrostalno posuđe za pečenje, inertno je i ima pristupačnu cijenu.

Svakako preporučujemo stakleno posuđe kao zdrav izbor za vašu kuhinju.

3. Bambus

Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.

4. Glineno i keramičko posuđe

Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.

Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko. Zbog toga je potrebno pažljivo rukovati s njim.

5. Papir

Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.

Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

6. Silikon

Smatra se da je posuđe od silikona inertno i može se koristiti do temperature 220 °C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.

Silikon je jedini nereaktivni neprianjajući materijal. Silikon je sintetička guma iz koje se sada proizvode tepsije za pečenje, forme za muffine, lopatice za kuhanje, valjci za tijesto itd.

Silikonsko posuđe je otporno na toplinu (do 220 °C), fleksibilno je, lako za čišćenje te može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com