Kako je kaktus postao najtraženija biljka 21. veka!

 

Bodljikavi sukulenti danas su omiljene ukrajinske biljke, ali i motiv dizajnera i umetnika.

Sveće, čaše, skupocene narukvice, skulpture … pa čak i kondomi! Nema predmeta koji se danas ne prave u obliku KAKTUSA!

Da li je kaktus najtraženija biljka sadašnjice i zašto je to tako?

Ko bi bolje umeo da odgovorim na ovo pitanje Džinele Leon, vlasnice prvog butika kaktusa u Londonu, otvorenog u leto 2016. godine.

„Najviše se traže veliki kaktusi i svaki vikenda prodam bar jedan mada svaki takav primjerak košta najmanje oko 350 funti“, otkriva Džinela londonskom Gardijanu. „Kaktusi odgovaraju ljudima mlađe generacije, koji žele da rade sve manje i dobivaju sve više.“

Prema rečima ove londonske cvećarke, kaktusi se izuzetno „dobro slikaju“. Kako živimo u eri Instagrama i Pinteresta, čini se da je apsolutni imperativ imati bar nekoliko biljaka koje su lepe na slikama. Verovali ili ne, Pinterest stranice sa temom tipa „biljke na ružičastoj pozadini“ (Plants on Pink) imaju i više od 10 miliona pratilaca.

 

Otkako se zaljubila u kaktuse, Džinela je obišla više hit destinacija na svetu za ove bodljikave lepotane i upoznala druge ljubitelje. Njen kolega Karlos Morera (32) iz Kalifornije smatra sebe novom generacijom poklonika i dilerom kaktusa. „Mnoge vrste su danas zaštićene“, podseća on, a na glavnom londonskom aerodromu Hitrou više od 10 odsto zaplenjenih biljaka su upravo kaktusi!

I stari i novi kaktusari slažu se jednom: svojim skulpturalnim lepotom, prelepim cvetovima i poslovičnom otpornošću, kaktusi će preživeti sve trendove!

Pridružite se i vi planetarnom društvu obožavalaca: možete da negujete kaktus bilo gde – u saksiji od terakote, u staroj šerpi ili loncu, u alpinetumu od malih kaktusa u vašoj dnevnoj sobi – mogućnosti su neograničene.

Siehe das Rezept  Zbog viška kilograma pala u depresiju: Šarliz Teron otkrila jelovnik pomoću kog je skinula 15 kilograma!

 

Izvor: lepaisrecna.rs

You may also like...