I vaše dijete slabo jede? To se da riješiti uz male trikove

Djecu ne treba siliti da jedu, nego im treba vrijeme provedeno za stolom učiniti zanimljivim i zabavnim. Ako je moguće uključite ih i u pripremu obroka.

Ni u gradu nije ništa bolja situacija. U dječjem se parku, unučad penje po konopima i ljuljačkama. Savjesne bake, s posudama u rukama, letaju uokolo kako bi ih okrijepile. Ako unuka sve pojede, osigurat će baka željeni ugled kod nevjeste. Isplati se potrudit’. Ali, ne da se Karla. Propao je baki plan. Po ‘ko zna koji put. 🙁

 

Užina je jako bitna
Nakon prve dvije godine života intenzivan rast se uspori. Dijete manje jede. Reklo bi se, nedovoljno. Mali sladokusac odjednom postaje izbirljivo dijete lošeg apetita.

Djetetu je dovoljno 5 do 6 obroka ponuđenih po ustaljenom rasporedu. Bilo bi dobro kada bi se užine smjestile točno između dva glavna obroka. Tako bi jutarnja užina bile 2 sata nakon doručka, odnosno 2 sata prije ručka. Ne može se očekivati da dijete pojede cijeli ručak ako je sat prije toga pojelo sendvič.

Ipak, roditelji moraju imati na umu kako uzrok lošeg apetita može biti bolest ili problem psihološke prirode, pa je svakako uputno o svojim sumnjama porazgovarati s liječnikom.

 

Teška hrana nije za malene
Domaće sušeno meso, začinjena hrana i teški umaci vjerojatno su odraslima delicije. No, djeca ih odbijaju. Probavni im sustav, jednostavno govoreći, nije dovoljno jak da bi mogao bez problema probaviti tešku hranu.

Djeci su prihvatljivija laganija jela; kuhana bijela riba, kuhano povrće, salate i sl. Ne treba inzistirati na varivu s mahunama kojemu je dodana zaprška (pa je teže probavljivo) ako dijete voli lešo kuhane mahune. Mogu se kombinirati s mrkvom i kukuruzom. Sigurno će ovako šareno jelo biti privlačnije.

PROČITAJTE  URADI SAM: lako i brzo ćete izraditi maštoviti romantični svećnjak

Kako bi se zadržala intenzivna zelena boja brokule, špinata, kelja i drugog zelenog povrća, valja ih kuhati u otvorenoj posudi. Uz to je važno povrće ne prekuhavati. Djeca vole kada je hrskavo.

Salate treba začiniti neposredno prije služenja. U protivnom će unaprijed začinjeno povrće izgledati uvelo, a tim i neprivlačno.

Roditelji, pažljivo birajte što vaša djeca piju! Evo i trika kako im voda postaje omiljeno piće

 

Mali obroci, za veći uspjeh
Dijete ima mali želudac i sigurno se ne može očekivati da pojede puno. Možda ga odmah na početku ručka zasiti juha. O ovom problemu sam već ranije pisala.

Moguće je razbiti veliki obrok na dva manja. Zašto ne? Za ručak se može pojesti meso i pire krumpir, a za užinu lokomotiva od kruha i sira čiji su kotači kriške krastavca.

 

Tjelesna aktivnost pomaže apetit
Dijete treba biti i tjelesno aktivno. Na taj će se način povećati potreba za energijom, a tim i hranom. Zvuči jednostavno, no nebrojeno djece cijelo jutro provede sjedeći pred televizorom. Djetetu koje se istrčalo u dvorištu svako će voće biti poslastica. Još uvijek se sjećam kako su mi u vrtiću jabuke bile posebno ukusne.

Jogurt koji se pije na slamku, svježe pripremljena voćna salata, frape s mlijekom i jagodama u ukrašenoj čaši samo su neke od ideja kako privoljeti dijete da pojede kvalitetnu užinu.

 

Važan je ustaljeni dnevni raspored
Posebno zasitno djeluju zaslađeni sokovi i slatkiši. Gotove gazirane i negazirane sokove valja zamijeniti vodom. Unos slatkiša valja držati po nadzorom. Ukoliko se daju djetetu, trebali bi biti mali desert.

Što roditelji (i bake i djedovi) mogu učiniti?

Učiniti atmosferu za stolom ugodnom. Stariji često doprinose problemu lošeg apetita. Prigovaranje, i pokazivanjem zabrinutosti pred djetetom samo pogoršava situaciju. Tjeranje da jede više, obično izaziva negativan učinak.

PROČITAJTE  Što jesti, a što izbjegavati za zdrave grudi?

MOJI DJECA SU NAPROSTO LUDA ZA OVIM DORUČKOM, KADA ONI NEŠTO VOLE TO JE SIGURNO DOBRO…
Nabaviti šarene tanjure i zdjelice, i mali pribor za jelo.
Na tanjur staviti malu količinu jela i privlačno ga aranžirati.
Uključiti djecu u pripremu obroka. Sigurno će s radošću pojesti jelo u čijoj su pripremi i sami sudjelovali.

Izvor:https://zivim.gloria.hr/

About the author