Gubitak apetita – poremećaj ili simptom?

Gubitak apetita je simptom i jedan od primarnih pokazatelja različitih psihičkih ili fizičkih poremećaja. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a kod odraslih je najčešće posljedica psihičkih problema koji uzrokuju stres, umor, anksioznost ili depresiju. Najvažnije je otkriti pravi uzrok gubitka apetita, te razraditi detaljan plan kako vratiti izgubljeni apetit.

Gubitak-apetita-poremećaj

Gubitak apetita – poremećaj ili simptom?
Gubitak apetita se može protumačiti na različite načine. Ako je u pitanju poremećaj gubitka apetita, onda često može izazvati pojavu poput povišene tjelesne temperature ili malaksalosti.

Ne, gubitak apetita češće djeluje kao simptom nekih ozbiljnih bolesti, kao što su mononukleoza, visoki krvni tlak, hepatitis, depresija ili čak rak.

Gubitak apetita – uzroci
Gubitak apetita može biti uzrokovan mnogim drugim problemima i poteškoćama kao što su:

bakterije i virusi,
psihički problemi (anksioznost, depresija),
fizički problemi (hepatitis, gastroenteritis, mononukleoza, hipotireoza),
lijekovi i droge.
Gubitak-apetita

Gubitak apetita zbog depresije i anksioznosti
Ubrzani tempo života i razne brige s kojima se svakodnevno susrećemo mogu uzrokovati mnoge poteškoće kod svih dobnih skupina. Gubitak apetita se često javlja zbog nekih psihičkih poteškoća, a tu su uglavnom prisutne depresija i anksioznost.

Naučnici dali svoj sud: Mediteranska ishrana može da spreči depresiju!

Anksioznost je dio kliničke slike poremećaja raspoloženja i može biti prisutna i uz poremećaj apetita (neuobičajeno pojačan ili oslabljen apetit).

Nadalje, iznenadne nesreće i tragedije kod mnogih izazivaju duboke i jake emocije koje mogu izazvati pojavu anksioznosti i depresije. Naime, ova dva psihička poremećaja mogu potrajati duže vrijeme, a ako ih prati gubitak apetita, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Imunološki sustav neminovno slabi zbog manjka apetita zbog čega se tijelo teže bori s virusima i bolestima.

PROČITAJTE  Jednostavan trik koji će vas smiriti za minut

Kada gubitak apetita predstavlja problem?
Ako se apetit izgubi samo na kraće vrijeme (npr. zbog povišene tjelesne temperature), onda ne postoji razlog za brigu zato što će se vratiti odmah nakon rješavanja primarnog problema. Međutim, veće probleme stvaraju teška fizička i psihička stanja koja se liječe mjesecima, što znači da dugotrajni gubitak apetita može izazvati teške posljedice za osobu.

Gubitak apetita i mučnina su često izazvani gastroenteritisom, odnosno skupinom bolesti koje su obično uzrokovane infekcijom, a dovode do simptoma kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proljev ili grčevi u želucu. Međutim, nagli gubitak apetita i gađenje na hranu koje nije popraćeno nikakvim okolinskim poteškoćama često može ukazivati na ozbiljne poremećaje u organizmu koji se svakako trebaju istražiti i adekvatno liječiti.

Gubitak apetita kod djece može ukazivati na prehladu ili povišenu tjelesnu temperaturu, ali češće je riječ o nekim drugim uzrocima. Naime, djeca vole jesti slatkiše i raznorazne grickalice između obroka ili neposredno prije obroka zbog čega često izbjegavaju redovne i pravilne obroke te narušavaju svoje zdravlje.

Djeca također ne vole jesti u velikim količinama i tešku hranu, te zbog toga nemaju želju za hranom i izbjegavaju jelo. To se može relativno jednostavno riješiti ako djeci češće pripremate zdrave namirnice u manjim količinama. Također, vitamini (vitamin C, vitamin D, kalcij) i stimulatori apetita mogu pomoći u reguliranju prehrane kod djece, a ujedno su i neophodni za rast i razvoj djeteta.

Gubitak apetita kod starijih osoba

Gubitak apetita se često javlja kod starijih osoba jer s godinama opada želja i potreba za hranom. Smanjena potreba za hranom može također biti posljedica nekih ozbiljnijih bolesti koje se često javljaju u starosti (npr. demencije). Gubitak apetita ponekad prate i problemi s metabolizmom ili psihičkim stanjima starijih osoba koji se nerijetko javljaju u poodmakloj starosti (strah od smrti i samoće, briga zbog nemoći itd.).

Sprečite nemoć u starosti: Jedite ovu vrstu hrane i bićete 56% vitalniji!

Gubitak apetita u trudnoći
Mnoge žene se brinu zbog smanjenog apetita tijekom trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja, gubitak apetita ili kilograma ne predstavlja značajan problem zato što se u ranoj fazi trudnoće nerijetko javljaju mučnina i povraćanje. Taj gubitak se uglavnom nadoknadi do kraja trudnoće jer se stanje trudnica stabilizira.

PROČITAJTE  4 jela s manje od 400 kcal kojima nećete moći odoljeti!

No, ako je u pitanju ozbiljan gubitak apetita, svakako posjetite liječnika koji će vidjeti je li u pitanju neki drugi problem ili je samo potrebno propisati vitamine kako ne bi došlo do gubitka hranjivih tvari. Također, ako se gubitak apetita održi i poslije prvog tromjesečja, može doći do značajnog gubitka tjelesne težine i dehidracije što može biti rizično za život i zdravlje djeteta.

Gubitak-apetita-u-trudnoći

Kako vratiti izgubljeni apetit?

Ako imate problema s gubitkom apetita, možda će Vam neki od sljedećih savjeta biti od koristi:

ojačajte svoj organizam unošenjem dodatnih količina cinka, magnezija i kalija,
pobrinite se da bilo kakav obrok kojeg jedete u sebi sadržava vitamine B i C,
jedite manje obroke češće, (5 – 6 puta dnevno),
unosite dovoljno ugljikohidrata (tjestenina, kruh, riža, krumpir),
nemojte preskakati doručak,
jedite namirnice bogate vlaknima kako bi imali redovnu i pravilnu probavu,
izbjegavajte gazirana pića i slatkiše.

BRITANSKI STRUČNjACI UPOZORAVAJU: Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

Liječenje gubitka apetita
Ako je gubitak apetita dugotrajan i ako uočava bilo kakve dodatne poteškoće, vjerojatno je riječ o nekoj drugoj bolesti koja se krije u pozadini. Također, ako ste u posljednjem vremenu pod stresom ili u depresiji, potražite savjet liječnika koji bi vam mogao propisati lijekove (npr. Antidepresiv) koji mogu pomoći u uklanjanju primarnih bolesti, čime ćete moći riješiti probleme s gubitkom apetita.

Liječenje će biti najuspješnije ako njime krenete u vrijeme, stoga nemojte odgađati posjet liječnika ako gubitak apetita postane ozbiljan problem.

About the author