Forsirajte dete da piše rukom, umesto da kuca na tastaturi: Biće bolji đak od ostalih, evo zašto!

Biće i kako iskoristiti u odnosu na ostale učenike

Grafomotorika ,

To je velika šteta, objavljeni naučnici, jer mnogo studija pokazuje da su učenici i studenti koji pišu rukom lakše uče, brže povezuju gradivo, znarukopis kurziv  i slične pojmove danas sa terminologijom koja pripada prošlosti. Sve ih je zamijenilo  tipkanje po ekranima , kušaonicama i, u najboljem slučaju, olovke i tableti.

ju bolje da parafraziraju, dok oni koji kucaju na računaru samo “transkribuju” ono što profesor govori. Pisanje rukom imena, misli istraživanja, ostavlja  dubl i trajniji utisak u mozgu .

recept-za-pravu-i-domacu-sutliju-djecu-posebno-volea-cijela-kuca-ce-da-mirise /

Čak i poznavanje jezika – pravopis i gramatika – danas su “veštine” koje sve više propadaju. S druge strane, piše The Wall Street Journal, olovka i papir zaista nemaju mnogo prednosti u odnosu na digitalno doba.

 

Nema skladištenja u “oblaku”, ako ostanete bez beleški, to je to. Nema opcija poput pretraživanja interneta paralelno uz rad, kopiranja, deljenja, povećavanja, rezanja…

 

Ipak, u vreme dok smo čuvali svoje rukopise, više smo i pamtili, jer se nismo oslanjali na tehnologiju, već samo na sebe.

 

“Pisanje nije samo formalno komuniciranje, to je  veština  oblikovanja slova,  prenošenja ideja i misli.  Pod grafomotorikom trebate ispitati sposobnost držanja olovke i pisanja. Takođe, da aktivnost bude osoba koja nasmerava uzeti u obzir i poglede na pokrete šake i prstiju kako bi se  pismeno izrazila.  Za razliku od krupne, konačna motorička sposobnost je izvođenje preciznih sitnih pokreta rukom, zadržavanje dobre  koordinacije između prstiju i oka “, kaže za Express.hr školski psiholog Marija Novoselić  .

stil.kurir.rs

PROČITAJTE  Ne bacajte limunovu koru: Postoji čak 7 fantastičnih načina da je upotrebite!

About the author