Evo kako nauka objašnjava ovaj fenomen: Zašto stare povrede bole na promenu vremena?


Možete da predvidite kišu jer vas svaki put pre nego što ona padne boli ruka koju ste ranije povredli? Evo kako stručnjaci to objašnjavaju
Osećaj bola na mestima gde ste se ranije povredili čest je pokazatelj promene vremena. Ali zašto se to dešava?

Naučnici kažu da je reč je o svojevrsnom fenomenu. Proučavajući ovu pojavu od početka prošlog veka, došli su do nekoliko zaključaka.

Veza između bola i promene vremena je pad atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osećanje bola. To je tipično za artritične zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani.

Sve ide od nogu: Ovako izmasirajte stopala i oporavite ceo organizam!

Prema nekim istraživanjima, promena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol.

Naučnici su istraživali i uticaj temeperature i vlažnosti vazduha na povređene delove tela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga, celokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

Promjena vremena za vas znači bol u zglobovima? Evo kako si možete pomoći

Obucite se toplo, vježbajte i unosite dovoljno vitamina D. Ovo su neki od načina kako možete olakšati bol u zglobovima i kad je vrijeme hladno…

Ako vi ipak mislite da ste jedan od onih koji tvrde da atmosferski tlak i promijene vremena utječu na osjećaj boli u zglobovima – evo nekoliko načina kako si pomoći.

Topli oblozi
Ako stavite nešto toplo na bolno mjesto, bol će popustiti. Električni jastučići na zagrijavanje ili namakanje zglobova u toploj vodi može olakšati bol, smanjiti ukočenost i opustiti napete mišiće. Nekima pomaže i naizmjenično namakanje zapešća u toploj pa hladnoj vodi.

Siehe das Rezept  Kako se postavlja termoizolacija: korak po korak do savršeno izolovanog zida (URADI SAM)

 

Budite aktivni
Ako vrijeme najviše volite provoditi ležeći ispred TV ekrana, zglobovi vam neće biti zahvalni jer tjelovježba pomaže pri podmazivanju zglobova i tako sprečavaju bol.

Vitamini topivi u mastima
Optimalna prehrana je uvijek najbolji izbor, koje god stanje da vas mući, a vitamini topljivi u mastima (vitamin A, D, E i K) ipak zaslužuju dodatnu pažnju. Jedno istraživanje pokazalo je kako je nedostatak vitamina D češći u bolesnika s artritisom. Druge studije su pokazale pozitivne učinke vitamina E. Za zdravlje su potrebni svi vitamini koji će ublažiti upalne procese. Avokado, kokosovo ulje, maslinovo ulje, riba i orasi su neke od namirnica koje ih sadrže, a vi biste ih trebali uvrstiti u prehranu.

Pomoć iz prirode
Istraživanja govore kako ekstra djevičansko ulje djeluje poput ibuprofena, a možete ga utrljati na bolna područja i nježno masirati. Kurkuma je također odlična pomoć iz prirode a sadrži kurkuminoid koji smanjuje razine enzima koji uzrokuju upale. Od kurkume možete napraviti obloge.

https://stil.kurir.rs/