Evo kako će vaša odluka da se cijepite zaštititi vašu djecu

 

Prema novoj studiji koja je prikupila podatke o 3,5 milijuna osoba koje su bile zaražene koronavirusom, cijepljenje neće samo pomoći da se zaštitite od bolesti COVID-19, već će pomoći i da zaštitite sve oko sebe – i one koji se još nisu cijepili.

Ovo je dobra vijest za roditelje koji su se cijepili, dok njihova djeca još nisu u prilici.
“Studija potvrđuje ono u što smo i vjerovali“ izjavio je dr. Amit Kumar, stručnjak za cjepiva. Pojasnio je da iako su djeca manje podložna razvoju simptomatske infekcije kada su izloženi virusu, i dalje ga mogu prenositi bez da imaju simptome. No, ako se cijepe oni koji ih okružuju, djeca neće imati prilike biti izložena virusu, a samim time ga neće moći niti prenositi.

Strah od koronavirusa raste, simptomi bolesti su općeniti

Dr. Sarah Browne, infektolog je izjavila: “Manje je jasno bilo do koje granice cjepiva preveniraju infekciju, a ako slabije preveniraju simptomatsku infekciju od prevencije bolesti, oni koji su se cijepili, oni koji su se cijepili mogu biti zaštićeni od bolesti ali i dalje širiti virus“.

Nakon istraživanja hipoteze su zaključili kako što je više cijepljenih, to je manji broj onih koji su pozitivni na bolest, a nisu se cijepili.

 

OBITELJI BI TREBALE BITI OPREZNE
Dobra je vijest znati da cjepivo može spriječiti širenje virusa kod ne cijepljene populacije, važno je znati da su ovo rezultati samo jedne studije. “Iako će cjepivo smanjiti širenje bolesti, važno je znati da je još velik broj virusa u opticaju i da su tu djeca koja se vole družiti s drugima i tako mogu širiti virus“, dodao je Brown.

KADA ĆE DJECA DOĆI NA RED ZA CIJEPLJENJE?
Kumar smatra da je samo pitanje trenutka. Kada će cjepiva biti sigurna i za djecu. Pfizer cjepivo je već autorizirano za korištenje kod onih starijih od 16 godina, ali trenutno FDA traži dozvolu i da se cijepe djeca u starosti od 12 godina.

BRITANSKI EPIDEMIOLOG: VEĆA JE ŠTETA OD NEODLASKE U ŠKOLU NEGO OD KORONAVIRUSA

“Neke kliničke studije kod mladih ljudi su već provedene, a druge se sigurno planiraju“, dodaje Kumar te smatra kako će se pokazati da su ova cjepiva sigurna i za djecu. Vjeruje da će do dozvole da se djeca cijepe doći na jesen. Do tad i djeca i svi koji se nisu cijepili moraju biti oprezni, nositi maske, prati ruke, izbjegavati gužve. Iako još uvijek postoji puno pitanja vezano za cjepivo, on savjetuje svima da se cijepe kako bi zaštitili sebe ali i društvo.

Izvor:ordinacija.vecernji.h

About the author