DIJETA BRAT: ishrana koja leči stomačne tegobe i skida kilograme

Dijeta pod nazivom BRAT je odlična za osetljive stomake jer sadrži namirnice koje postavljaju svoj oporavak i najbrže se organizuju vrata u ravnotežu.


foto: Shutterstock
Dijeta koja lekari i nutricionisti preporučuju osobama koje imaju problema s varenjem zove se prema početnim slovima namirnice koje imaju malo vlaka i lako se vare.

Na engleskom jeziku BRAT, kako se dijeli zove, ime je sačinjeno od početnih slova namirnica koje možete konzumirati a do su: banane (banane), riža (pirinač), pire od jabuka (umak od jabuke) i tost (beli dvopek ili tost).

Sigurno ih imate u svojoj frižideru, a iznenadićete koliko ćete iskoristiti na izgubljene kilograme!

Ova dijeta je korisna jer je blaga, lako varljiva i ne sadrži puno masnoća niti ukusa a da bi zaista jer neće izazvati mučninu. Druga lagana, blaga hrana koja može zameniti bananu, pirinač, kompot od jabuke i tost su krekeri, ovsena kaša, jaja i piletina bez kožice. Hrana koja bi trebala izbjegavati je ona masna i pržena, kao i hrana bogata vlaknima poput sirovog voća i povrća, alkohola i kofeina.

Kako deluje BRAT dijeta?

Ovo je dijeta koja preporučuje tokom stomačnog virusa i proliva, a namirnice imaju svoju ulogu u razriješenim problemima. Banana je na prvom mjestu dobar izbor za smirenje nadraženog stomaka. Visok nivo kalijuma pomaže da se nadoknadi elektroliti koji mogu da se izgube, kao i pektin koji pomažu da apsorbuju tečnost u krevama.

Pirinač je, zbog niskog sadržaja vlakana lako varljiv skrob, posebno bez dodataka kada nema visok sadržaj masnoća koje bi mogle da budu iritantne za stomak i da proizvedu grčeve.

Kompot od jabuke je kao i banana odličan izvor pektina. Visok nivo vlakana u svežim jabukama ih čini preteškim za stomak, pa je kuvanje ovog voća najbolji način da olakšate njihovo varenje.

PROČITAJTE  Visokoproteinski kruh

Očigledno, rešenje ne može biti preskakanje hranljivih obroka. Umesto toga, pratite ova jednostavna pravila i saznajte kako da u najkraćem roku zaustavite iznenađujuće stomačne reakcije.

Tost ili dvopek se pravi od prerađene pšenice, pa je uvek bolji kad imate stomačne probleme. Uklanjanjem spoljašnje ljuske proizvodi od celog zrna žitarice postaju lakši za varenje. Tost, kao i krekeri, pokazali su se odlično kad treba vratiti ravnotežu organizma i funkcionisanju organa za varenje.

Jogurt je jedini mlječni proizvod koji preporučuje kod stomačnih problema i uspostavlja ravnotežu bakterija u krevama. Na odličan je probiotik koji pomaže u lečenju gorušica kao i kefir koji ima slično zadovoljstvo.

Bonus: Dva čaja koja su posebno dobra kod regulisanja probavnih tegoba su čaj od nane i kamilice. Čaj od nane ima umirujuće veselje, opušta mišiće i smanjuje grčeve i gasove. Crevne upale, sa druge strane, smanjuju čaj od kamilice, kao i grčeve protiv kojih je odličan kao prirodni lek.

Izvor: lepaisrecna.rs

You may also like...