Čuvaju vid i produžavaju život: 5 razloga zašto treba da jedete 3 jaja dnevno!


Zbog vašeg sastava jaja često je tema za raspravu u kojoj traži odgovor da li
je dobar za naš organizam. Svima je poznato da je doručak najvažniji obrok, a uglavnom se sastoji od različitih kaša (poput ovasa ili žita), palačinki ili jaja
često su s nekim mesom poput kobasice).

I dok ih neki vole i jedu redovno, drugi su u štetnosti jaja toliko sigurni da ih upotrijebi štetnošću kutija cigareta. Možda su i sami nekad čuvali savet da ‚pripazite koliko jaja jedete jer su prepuna kalorija i holeterola‘, što je nešto vjerovatno i zbunilo, pogotovo ako su čuvali da mnogi nutricionisti baš jaja zovu ‚dijetalnom hranom‘.

A koja je prava istina o njihovoj štetnosti ili koristi?

Za početak recimo da na portalu stethnews.com ističu da su jaja ’najkaloričnija namirnica koja postoji‘ zbog čega poručuju da ne treba držati preporuku od tri do četiri jaja nedeljno. Trebalo bi, piše stethnews.com, već dvaput triput dnevno, što bi nam pomoglo u zdravlju i učinio sve što treba da koristi.

Dita dilema: Koliko si jaja zapravo zdrava?

Zašto bi trebalo da jedete tri jaja dnevno

Neverovatno su hranjiva

Jeste li znali da su jaja, između ostalog, bogata i mineralima i vitaminima kao što su:

Vitamin A
Folna kiselina
Selen
Kalcijum
Fosfor
Cink
Vitamin B
Vitamin D

A što je najbolje, sve se ove hranjive materije u znatnoj količini nalaze u samo jednom jajetu koje sadrži svega 77 kalorija.

Odlična su za mozak

Jaja su bogata tzv. kolinom, vitaminom iz B grupe koji inače mozak koristi za proizvodnju molekula i ćelijskih membrana.

Dobra su za oči

Kako starimo stare nam i oči, što dovodi do slabljenja vida, a ponekad i nekih bolesti očiju. Neke hranjive materije to sprečavaju, pa čak i čuvaju vid zdravim, a dva od njih, antioksidansi lutein i zeaksantin se nalaze u jajetu.

PROČITAJTE  Mesečevo mleko: Hit šareni napitak reguliše hormone, diže imunitet, zauvek leči nesanicu! (RECEPT)

Sadrže vredne proteine

Proteini su možda i najvažnije hranjive materije, jer se u telu ponašaju kao gradivne kocke.

Jedno jaje u proseku sadrži preko šest grama hranjivih materija među kojma su i idealne količine esencijalnih aminokiselina.

Čine nas dugovečnim

Jednom kada svojoj svakodnevnoj ishrani dodate tri jaja na dan, imaćete veće šanse za duži i zdraviji život. Dodatan razlog je što su bogata i E vitaminom za koji je dokazano da smanjuje šanse za oboljevanjem od nekih tumora i srčanih bolesti.

Zapravo, glavni razlog zašto je nekima sporno koliko je zdrava ova namirnica jeste holesterol kojim jaja obiluju.

Zato s portala stethnews.com poručuju i da holesterola postoje dva tipa – naša jetra dnevno proizvede barem 1000 mg holesterola, a jedno jaje ima svega 180 mg.

Dobra vest je da jetra proizvodi pomenuti holesterol baš kad jedemo hranu koja iga sadrži, a osim toga, napominju na stethnews.com, i jaja imaju dobrog holesterola (HDL) koji smanjuje rizik od nekih srčanih bolesti i udara.

Izvor:stil.kurir.rs

You may also like...