Čuva zdravlje kostiju i smanjuje depresiju: Vitamin D je moćni suplement, leči ovih 5 bolesti!

 

Vitamin D je zbog svog značaja završio u spisku esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije

Vitamin D dodaje većinu koja se nalazi u većini namirnice, izuzetak su masne ribe, žumance jajeta ili proizvodi koji su veštački obogaćeni ovim vitaminima, piše Lepa & Srećna.

Zapravo, vitamin D nema mnogo zajedničkog sa svim vitaminima, već se sintetiše u organizmu, jer je neophodna Sunčeva svjetlost.

Neki naučnici čak veruju da vitamin D skoro da deluje kao hormon, veliki deo imunološkog sistema ima receptore za vitamin D. Zbog svog sopstvenog značaja, vitamin D je završen u spisku esencijalnih lekova Svetske organizacije organizacije, koje su neophodne za zdravstvenu zaštitu u biološkom sistemu. Učinkovito.To se razlikuje od njega, multivitamini, na primer, uopšte nisu bili na većini lista neophodnih suplemenata.

Održavala zdravlje kostiju

Jedan od najpoznatijih pozitivnih zdravstvenih efekata adekvatnog nivoa vitamina D je zdravlje kostiju.

Osteoporeza, osteopenija, rahitis kod dece i osteomalacija kod odraslih po pravilu su povezani sa niskim nivoom vitamina D i u tom slučaju uzimanje ovog vitamina pomaže. Novija istraživanja pokazuju da, takođe, može biti prevencija od padova i fraktura te se preporučuje uzimanje većih doza vitamina D.

Međutim, istraživači tvrde da je “vitamin sunca” kako ga još zovu, povezan i sa drugim oboljenjima.

 

Dijabetes tipa 2

Dvanaestogodišnje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u aprilu 2018. godine pokazalo je da je kod učesnika sa nižim vitaminom D (30 nanograma po mililitru) bio veći rizik od dijabetesa 2 ili predijabetesa.

Depresija

Sunčeva svetlost obezbeđuje organizmu mogućnost da sintetiše vitamin D, a pošto se mnogi osećaju depresivno tokom zimskih meseci kad je ove svetlosti malo, prirodno se otvara pitanje povezanosti vitamina D i depresije.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da povećano uzimanje vitamina D može značajno da smanji simptome depresije, naročito kod gojaznih osoba. Takođe, skorija studija, potvrdila je vezu depresije i niskog nivoa vitamina D.

Kardiovaskularna oboljenja

Naučnici Univerziteta Ohajo sproveli su 2017. godine istraživanje u kojem su koristili nanosenzore da otkriju vezu između vitamina D i zdravlje srca i krvnih sudova.

Tako su mogli da prate ćelije koje oblažu krvne sudove i utiču na cirkulaciju krvi. Ove ćelije ugrožene su visokim pritiskom i dijabetesom, a malo je lekova koji ih mogu obnoviti – jedan od njih je vitamin D!

 

Demencija i Alchajmerova bolest

Istraživanje iz 2014. godine bavilo se odnosom vitamina D i faktora rizika različitih tipova demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest. Predmet je bilo više od 1600 starijih osoba koji na početku nisu bolovali od demencije. Vitamin D nije se pokazao kao čudesno sredstvo koje sprečava demenciju, zaključak je bio da se ovo oboljenje češće javlja ako je nivo vitamina D umereno nizak.

Kod onih gdje je na bio ekstremno nizak, rizik je bio 125 odsto veći! Još konkretnije – 70 odsto osoba sa niskim nivoom vitamina D imalo je veći rizik od razvoja baš Alchajmerove bolesti.

Sve ovo pokazuje da je nivo vitamina D mora pažljivo pratiti. Još više nego što će znati o ovome vitaminu, ali čovjek će morati navesti redovno izlaganje sunca (sigurnih termina), kao i uvesti namirnice bogate vitamine D u ishranu. Suplementaciju treba da kontroliše lekar.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...