Vitamin D je zbog svog značaja uvršten u spisak esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije

Vitamin D je dodatak kojeg ne možemo naći u većini namirnica, izuzetak su masne ribe, žumance jajeta ili proizvodi koji su veštački obogaćeni ovim vitaminom, piše Lepa & Srećna.

Zapravo, vitamin D nema mnogo zajedničkog sa ostalim vitaminima, već se sintetiše u organizmu, za šta je neophodno Sunčeva svetlost.

Neki naučnici čak veruju da vitamin D skoro da deluje kao hormon, a veliki deo imunog sistema ima receptore za vitamin D. Zbog svog značaja, vitamin D uvršten je u spisak esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije, listu preparata neophodnih da bi zdravsteni sistem bio bezbedan i efikasan.Ta razliku od njega, multivitamini, na primer, uopšte nisu na mnogim listama neophodnih suplemenata.

Održavlja zdravlje kostiju

Jedan od najpoznatijih pozitivnih zdravstvenih efekata adekvatnog nivoa vitamina D je zdravlje kostiju.

Osteoporeza, osteopenija, rahitis kod dece i osteomalacija kod odraslih po pravilu su povezani sa niskim nivoom vitamina D i u tom slučaju uzimanje ovog vitamina pomaže. Novija istraživanja pokazuju da, takođe, može biti prevencija od padova i fraktura te se preporučuje uzimanje većih doza vitamina D.

Međutim, istraživači tvrde da je “vitamin sunca” kako ga još zovu, povezan i sa drugim oboljenjima.

 

Dijabetes tipa 2

Dvanaestogodišnje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u aprilu 2018. godine pokazalo je da je kod učesnika sa nižim vitaminom D (30 nanograma po mililitru) bio veći rizik od dijabetesa 2 ili predijabetesa.

Depresija

Sunčeva svetlost obezbeđuje organizmu mogućnost da sintetiše vitamin D, a pošto se mnogi osećaju depresivno tokom zimskih meseci kad je ove svetlosti malo, prirodno se otvara pitanje povezanosti vitamina D i depresije.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da povećano uzimanje vitamina D može značajno da smanji simptome depresije, naročito kod gojaznih osoba. Takođe, skorija studija, potvrdila je vezu depresije i niskog nivoa vitamina D.

Kardiovaskularna oboljenja

Naučnici Univerziteta Ohajo sproveli su 2017. godine istraživanje u kojem su koristili nanosenzore da otkriju vezu između vitamina D i zdravlje srca i krvnih sudova.

Tako su mogli da prate ćelije koje oblažu krvne sudove i utiču na cirkulaciju krvi. Ove ćelije ugrožene su visokim pritiskom i dijabetesom, a malo je lekova koji ih mogu obnoviti – jedan od njih je vitamin D!

 

Demencija i Alchajmerova bolest

Istraživanje iz 2014. godine bavilo se odnosom vitamina D i faktora rizika različitih tipova demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest. Predmet je bilo više od 1600 starijih osoba koji na početku nisu bolovali od demencije. Vitamin D nije se pokazao kao čudesno sredstvo koje sprečava demenciju, zaključak je bio da se ovo oboljenje češće javlja ako je nivo vitamina D umereno nizak.

Kod onih gdje je na bio ekstremno nizak, rizik je bio 125 odsto veći! Još konkretnije – 70 odsto osoba sa niskim nivoom vitamina D imalo je veći rizik od razvoja baš Alchajmerove bolesti.

Sve ovo ukazuje da se nivo vitamina D mora pažljivo pratiti. Još se premalo zna o ovome vitaminu, ali manjak treba da nas navede na redovno izlaganje suncu (u sigurnim terminima), kao i uvođenje namirnice bogatih vitamina D u ishranu. Suplementaciju treba da kontroliše lekar.

 

Izvor: stil.kurir.rs

Čuva zdravlje kostiju i smanjuje depresiju: Vitamin D je moćni suplement, leči ovih 5 bolesti!