Čudesni crveni grejpfrut: Sprečava kardiovaskularna oboljenja, štiti od raka!

 

Ako se konzumirate redovno, crveni grejp se sprema ne samo kardiovaskularno, već i ozbiljno maligna oboljenja.

Mnogi botaničari kažu da je grejpfrut zapravo prirodna mešavina pomorandže i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije učinjeno na Barbadosu u 17. veku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajcima, a zbog načina na koji raste – viđate u grozdovima poput grožđa.

Crni grejp je odličan izvor vitamina C, a nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizam u odabranom od infekcije. Ovaj snažni antioksidans smanjuje upotrebu uzrasta djelotvornosti slobodnih radikala koji se dovode do upalnih procesa. Upravo zbog toga se grejpfrut preporučuje obolelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme.

 

Lekovita svojstva crvenog grejpa su brojna

Intenzivna ružičastocrvena boja grejpfruta potiče od likopena, fitonutrijenta koji ima izvanredno antikancerogeno dejstvo. Reč je o jednom od najboljih boraca protiv slobodnih radikala – jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije. Najnovija istraživanja pokazala su da se redovnim unošenjem namirnica bogatih likopenom, kao što su ružičasti tj. crveni grejp i paradajz, znatno smanjuje rizik od raka prostate.

U najnovijim studijama na životinjama i laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama, pokazalo se kako limonoidi štite od raka kože, usne duplje, dojke, želuca i debelog creva.

Istraživači su otkrili da ljudski organizam može apsorbovati i iskoristititi dugo delujuće limonoide zvane limonini, kojih u citrusnom voću ima u jednakoj meri kao i vitamina C. U citrusima, limonin je prisutan u obliku limonin-glukozida, tj. vezan je za molekul glukoze (šećera). Naša tela lako apsorbuju to jedinjenje, razlažući šećer i oslobađajući limonin.

Osim toga, naučnici su otkrili kako crveni grejp u svojoj pulpi sadrži glukarate, jedinjenja koja štite od raka dojke.

 

Siehe das Rezept  ZBOGOM cistama i miomima: Kombinacija ova dva sastojka pomoći će vam da ih se riješite ZAUVIJEK!

Zašto je dobar grejpfrut kao lek?

Brojne su zdravstvene prednosti ovog citrusnog voća gorkog ukusa, naveščemo samo neke od njih.

Snižava nivo lošeg holesterola – Crveni grejp sadrži pektin, oblik rastvorljivog vlakna, koji kako pokazuju rezultati istraživanja vršenih na životinjama, usporava razvoj ateroskleroze. Studije pokazale su da ružićasti i žuti grejpfrut možu sniziti nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi, dok crveni grejpfrut snižava i nivo triglicerida.

Sok od grejpfruta sprečava stvaranje kamena u bubregu – Ukoliko želite da smanjite rizik od stvaranja kamenja u bubregu, jedite crveni grejp ili pijte sok.

Pored navedenog, ovaj sok je pospešio i izlučivanje limunske kiseline, čime je znatno smanjen rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

 

Preporučuje se i pušačima

Stručnjaci tvrde kako se redovnim konzumiranjem grejpfrutovog soka znatno smanjuju šanse za nastanak raka pluća i debelog creva. Naime, tri čaše tog soka dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira kancerogene hemikalije iz duvanskog dima.

Rizik od karcinoma s godinama se povećava, jer što smo stariji više puta se naše ćelije dele, pa su veće šanse da dođe do mutacija.

Za razliku od mnogih drugih malignih oboljenja, rak prostate se u početku sporo razvija i često dugo ostane nedijagnostikovan. Stoga je redovno konzumiranje grejpfruta, naročito crvenog jedan od najboljih načina da se to oboljenje spreči, jer se podstiče popravka oštećene DNK ćelija prostate.

Grejpfrut i lekovi su veoma opasna kombinacija

Ukoliko uzimate određene medikamente, posavetujte se s doktorom o tome smete li piti sok od grejpfruta, jer može itekako ometati njihovo dejstvo.

 

Izvor:  stil.kurir.rs