Čudesne moći bokvice: Uspješna u liječenju rana,kašlja i čišćenju pluća!

Ova biljka raste svuda oko nas, a njena lekovita svojstva su čudesna

Bokvica ili trputac je jedna od najlekovitijih biljaka iz porodice treputnice, a postoje dve vrste – muška uskolisna i ženska širokolisna.

Za lečenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cveta i suše na hladnom i provetrenom mestu. Sa druge strane, koren može da se vadi tokom cele godine.

Bokvica sadrži supstancu poznatu kao alantoin, koja podstiče stvaranje novih ćelija. Novije studije ispituju i moguće delovanje na usporavanje rasta ćelija raka.

„Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa“, kaže fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biohemije i dodaje:

„I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u disajnom sistemu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zarastanja manjih povreda kože“.

Listovi bokvice sadrže i saponine i sluz, te se koriste u vidu čaja i sirupa za čišćenje disajnih organa od sekreta.

PROČITAJTE

Prirodnim sredstvima liječite ogrebotine i rane

„Skolisni trputac je veoma efikasan u lečenju suvog kašlja. U tu svrhu preporučujem infuz listova ili sirup. Kod vrlo intenzivnog i dosadnog suvog kašlja savetujem EPS ekstrakt trputca u kombinaciji s EPS ekstraktom ehinaceje, u jednakim razmerama. Za decu se koristi klasična doza od 1mL/10kg, a za odrasle 5mL, koja se daje 4x dnevno kroz nekoliko dana“, kaže dr. Marković i dodaje:

„Ako je reč o iritativnom kašlju kod alergije, ili pomoći kod alergijskog rinitisa, preporuka je EPS ekstrakt, a ne sirup ili infuz, pogotovo u kombinaciji s ekstraktom lista crnog ribizle“

PROČITAJTE

3 seljačka jela od koprive: Pomažu u liječenju senilnosti i zaborava

On ističe da je možete koristiti i preventivno- pre pojave cvatnje biljaka na koju smo alergični, te kao dodatna terapija uz antihistaminike, ako oni nisu dovoljno delotvoni“.

PROČITAJTE  BIJELI ČAJ ZA VITALNOST

Obloge od listova bokvice

Namočite u čaj od listova trputca i direktno postavite na manje rane ili ubode insekata. Na taj način ćete se nasmijati.

Osim toga, obloge pomažu i kod upale mišića, odnosno bolova uzrast umjetničkog artritisa, a potrebno je pogledati čaj od biljaka koje djeluju na sniženje nivoa lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi.

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...