Čir na želucu vam pokvari svako jutro: Evo šta treba da uradite kada želudac napadne

Zbog promena u ishrani i vremenskih prilika, jesen teško pada pacijentima sa čirom na želucu dvanaestopalačnom crevu.

Oni se uglavnom žale na bol iza grudne kosti, koja se obično javlja pred zoru, uzimanje, mučinu, gađenje i povratak, na šta se nadograđuje gubitak apetita – objašnjava dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Najbolja je endoskopija

Doktorka ukazuje da se u ovo doba godine simptomi znatno pojačavaju, a napadi javljaju češće nego inače. Simptomi čira, dodaje ona, podsjećaju na tegobe koje prate neke druge bolesti kao što su oštećenja srca, invalidski putevi, pa i kičme, zbog čega je vrlo važno dijagnostikovati čir kako bi se adekvatno lečio.

– Endoskopski pregled želuca i creva najbolja je i najpouzdanija metoda za dijagnostikovanje čira. To je rutinski postupak, malo neprijatan, ali bezbolan, koji nam mnogo pokazuje. I gde se čir nalazi, i na kojoj dubini, i koliki je, ima početnog krvarenja ili malignih promenada. Metoda je dobra i zato što, ako krvari, tijekom pregleda rane mogu se zatvoriti – objašnjava dr Šehić.

Sa oštećenim mjestima može se uzme uzorak službe za patohistološki nalaz i utvrditi da li ima malignih ćelija. Inače, čir dvanaestopalačnog creva nikada ne prelazi u malignu bolest, za razliku od čira na želucu koji može prerasti u karcinom.

Za sve je kriva bakterija

Doktorka Šehić napominje da se mnogi pacijenti radije odlučuju za analizu krvi koja treba da pokaže prisustvo bakterije helikobakter pilori, najčešćeg izazivača čira, iako ova analiza nije najpouzdanija.

– Svaka druga osoba je pozitivna na helikobakter pilori, što ne znači da ima čir, tako da prednost ipak treba dati endoskopskom pregledu želuca – kaže dr Šehić.

PROČITAJTE  U 2 tjedna jabučnim octom izliječite artritis

Kada je reč o poreklu bolesti, doktorka ističe da ono nije sasvim poznato i da se dugo verovalo da bez viška hlorovodonične kiseline nema čira. Tek je 1982. godine otkriveno postojanje bakterije helikobakter pilori, koja je proglašena za glavnog krivca u nastanku čira želuca i dvanaestopalačnog creva.

Oboljenje se leči u kućnim uslovima, a pacijent se smešta u bolnicu ako:

• krvari

• ima neublažive bolove

• uporno povraća

• slabo reaguje na terapiju

• živi u konfliktnim uslovima koji izazivaju stres, a on aktivira čir.

Pacijenti kod kojih je bolest uzrokovana viškom kiseline mogu da uzimaju lekove za neutralisanje kiseline, ali samo po odobrenju lekara.

Svako ima svoj dio
SVAKO IMA SVOJU DIJETUFOTO: PROFIMEDIA

– Pacijentima kod koji je čir izazvao helikobakter pilori propisuje se takozvani tretman sedam dana. On podrazumeva kombinovano uzimanje dva antibiotika i jednog leka koji blokira proizvodnju hlorovodonične kiseline. Tako se uništava bakterija, a po isteku sedam dana od četiri do šest nedelja primenjuje se terapija kojom se saniraju posledice delovanja bakterije i postiže da čir ožiljno zaraste – pojašnjava dr Radmila Šehić.

Za obolele od čira hrana je nešto o čemu ozbiljno moraju da vode računa. To, kaže doktorka, znači i da treba da znaju da nema univerzalne dijete za sve čiraše već svako ima svoju, individualnu koju mu preporučuje lekar. Ipak, postoje neke preporuke koje važe za sve obolele od čira, a u njih spadaju odricanje od alkohola, jake kafe, gaziranih napitaka, cigareta i začinjenih jela.

Oboleli od čira treba da jedu često i pomalo. Za večeru ne smeju da preteraju s hranom zbog pojačane noćne sekrecije kiseline. Hrana koju jedu ne sme da bude previše vruća, ni previše hladna, a ni preslatka.

PROČITAJTE  Za lepši san: Ove namirnice OBAVEZNO jedite pred spavanje

Dva slična oboljenja, a tako mnogo različitih tegoba:

Čir na želucu

• od njega češće obolevaju stariji

• u 70 odsto slučajeva uzročnik je helikobakter pilori, u ostalih 30 odsto oštećenja organa digestivnog trakta zbog životne dobi, stresa, povišenog nivoa kiseline, dugotrajne upotrebe lekova, posebno antireumatika

• uglavnom je solitaran, tj. jedan, retko se na sluzokoži želuca nalazi više čireva

Čir na dvanaestopalačnom crevu

• od dva do tri puta češći od čira na želucu

• bolest je mlađa populacija i populacija srednjeg doba

• u 90 odsto slučajeva izaziva ga helikobakter pilori, samo u 10 odsto višak kiseline, stres, loše životne navike u jelu i piću, pušenje, uzimanje lekova iz grupa aspirina i lekova protiv bolova

• može da ih bude više na službenim krevama

• nikada ne prerasta u maligno oboljenje

zena.blic.rs

About the author