Često osjećamo umor.Koji je razlog?

Mnogo je razloga za umor – od običnih prelaza, alergijskog rinitisa, depresije, plućnih, jetrenih bolesti, kroničnih bolesti bubrega i fibromialgije do zloćudnih bolesti, bolesti štitnjače i drugih autoimunih bolesti. Umor može biti znak slabokrvnosti, ali i šećerne bolesti
Često sam umorna. Ponekad mislim da bih mogao spasiti cijeli dan i noć. Tlak mi varira i koncentracija mi baš nije najbolja. Mogu razgovarati s nekim osobnim, pa i nešto komentirati, a da ubrzo više ne znam o čemu smo razgovarali. Već dulje vrijeme imam problem s jetrom i željom. Šećer natašte bio mi je 9,1 a inače je 4,4. Može li povišeni šećer biti uzrok slabosti i nedostatka želje? Imam 25 godina.

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-endokrinolog:

“Mnogo je razloga za umor – od običnih prelaza, alergijskog rinitisa, depresije, plućnih, jetrenih bolesti, kroničnih bolesti bubrega i fibromialgije do zloćudnih bolesti, bolesti štitnjače i drugih autoimunih bolesti. Umor može biti znak slabokrvnosti, ali i šećerne bolesti. Anemija ( slabokrvnost) javlja se kad postoji manjak crvenih krvnih stanica (eritrocita). Najčešće je posljedica gubitka krvi, razaranja ili nemogućnosti stvaranja dovoljnih količina crvenih krvnih stanica. Nedostatak željeza, vitamina B12 i folne kiseline izaziva anemiju. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje tzv. pernicioznu anemiju, u kojoj ne nedostaje željezo.

Slabokrvnost zbog manjka želje
Slabokrvnost izazvala manjinski želje u krvi najčešća je anemija. Javlja se često kod žena reproduktivne dobi zbog obilnih mjesečnika. Željezo je važno za naše zdravlje jer ima važne funkcije u organizaciji, kao što je prijenos kisika od pluća do stanice, a sudjeluje u borbi protiv infekcije jer je dio imunološkog sustava. Unosimo ga u organizam pravilnom prehrambenom. Hrana bogata željezom: zeleno lisnato povrće, žitarice cjelovitog zrna, crveno meso, janjetina, iznutrice, ribe, orašasti plodovi, mahunarke, posebice grah.

Vitaminom B12 bogate su namirnice životinjskog podrijetla: meso (iznutrice), perad, riba, morski plodovi, školjke, jaja. Hrana bogata folnom kiselinom: meso, jaja, cjelovite žitarice, zeleno povrće, rajčica, crveni grah, naranče. Izražen umor, pojačano žeđanje i glad, često mokrenje i gubitak težine znakovi su šećerne bolesti. Umor je čest kod neregulirane bolesti. Za dijagnozu šećerne bolesti savjetujem ponoviti laboratorijske parametre: šećer natašte, dva sata nakon doručka, HbA1c, c-peptid, test inzulinske osjetljivosti (HOMA). Kada se ustanovi anemija, potrebno je pronaći i njezin uzrok.

PROČITAJTE  Jaki razlozi da konzumirate ovo voće.Velike koristi imate za vaše zdravlje.

Što prije liječničke
Laboratorijske kontrole osnovnih parametara obično otkrije anemiju, tada slijedi dodatna obrada i terapija. Savjetujem da se javite liječniku koji će odrediti kompletan program nakon razgovora i pregleda. Evo savjeta kako se pripremiti za uzorkovanje krvi: 8-12 sati prije vađenja krvi nemojte jesti ni piti, osim običnih voda. Tri dana prije nego što konzumirate alkohol, ne pušite, ne izlažite se fizičkim naporima, uz uobičajenu prehranu. Na dan vađenja krvi ne treba uzeti lijekove koji mogu utjecati na rezultat, a to su kortikosteroidi, tiazidi, estrogeni, tiroksin. “

https://zivim.gloria.hr/

You may also like...