Rak krvi, pod kojim se podrazumevaju leukemija, limfom i mijelom, mogao bi da bude tretiran lekom za artritis – metotreksatom, navode istraživači sa Univerziteta u Šefildu.

Taj lek sa protivupalnim dejstvom koriste milioni ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Stručnjaci sada veruju da bi on mogao da se koristii i u tretmanu kancera krvi (Polycythemia vera i sličnih tipova).

Kod obolelih od policitemije koštana srž proizvodi mnogo crvenih krvnih zrnaca, zbog čega krv postaje previše gusta.

Eksperimentima sprovedenim na miševima otkriveno je da je lek uspeo da njihovo stanje dovede u normalu, kao i da spreči uvećanje slezine, što je jedan od znakova te bolesti.

Policitemija je oboljenje koje u velikom broju slučajeva progresira u leukemiju. Njeni simptomi su svrab, glavobolja, gubitak težine, iscrpljenost i umor, kao i noćno preznojavnaje. Postojeći lekovi ne usporavaju bolest već samo ubležavaju simptome.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu otkrili su da metotreksat uništava hemiklalije koje podstiču različite oblike raka krvi.

Doktor Martin Zeidler kaže da metotreksat direktno pogađa molekule koji su odgovorni za izazivanje bolesti, što su pokazali inicijalni testovi i dodaje da “lek može uspešno da leči mišji model ljudskog oboljenja”.

Potpuni klinički testovi biće sprovedeni ove godine.

Izvor: narodna-medicina.info

BRITANSKI NAUČNICI NA TRAGU IZLEČENJA LEUKEMIJE