Blizanke razdvojene u velikom i zloglasnom eksperimentu ispričale svoju priču

MELANIE MERTZEL odrasla je odvojena od svoje sestre blizanke sa svojim posvojiteljima, ne znajući da uopće ima sestru dok nije dosegla zrele godine. Njihova priča opisana je u knjizi Deliberately Divided: Inside the Controversial Study of Twins and Triplets Adopted Apart, koju je napisala kalifornijska psihologinja Nancy Segal.

Mertzel je opisala strašan način na koji su ona i njena sestra blizanka Ellen Carbone postale predmet istraživanja koje su provodili istaknuti psihijatri Peter Neubauer i Viola Bernard.

Koristili su djecu koja su bila dio procesa posvajanja
Njujorški psihijatri izvodili su svoje eksperimente na djeci koja su davana na posvajanje u periodu od 1960. do 1978. godine. Djeca su bila poslana u različite obitelji bez informacija o biološkim roditeljima, a posvojiteljima nitko nikad nije govorio da su djeca imala braću ili sestre blizance.

Tehnike koje su provodili Neubauer i Bernard bile su uspoređivanje IQ-a djece, promatranje fizičke spretnosti i analiza osobnosti. Ispitivanja su provodili pomoću studenata psihologije koji su posjećivali djecu u njihovim domovima.

„Ideja je bila dobiti kompletnu sliku djeteta, što je idealan način za proučavanje blizanaca i njihovog odvojenog života, ali namjerno razdvajanje blizanaca je moralno neprihvatljivo“, rekla je Segal.

Mertzel i Carbone konačno su se našle slučajno, kad je Carboneina teta primijetila „dvojnicu“ svoje nećakinje u Brooklynu.

Teško su podnijele istinu o tome što im se dogodilo
Merzel je otkrila da im nije bilo lako i da je često osjećala ljubomoru prema blizancima koji su odgajani zajedno.

„Ponekad sam znala reći da je osoba koja bi mi trebala biti najbliža za mene stranac“, rekla je. „Potom bih rekla Ellen: ‘Voljela bih da te nikad nisam srela jer ne bih znala za ovo.’“

PROČITAJTE  DR NESTOROVIĆ OTKRIVA: Za dobar i jak imunitet potrebne su vam samo ove 3 stvari!

Rezultati studije koja je, piše Segel, od tada povlačila usporedbe sa zloglasnim eksperimentima na blizancima koje su proveli nacisti pod Josefom Mengeleom, nikad nisu objavljeni. To je odluka koju je donio Neubauer, koji je branio svoje metode sve do svoje smrti 2008. u 94. godini jer je navodno predvidio da će javno mnijenje biti da su one uznemirujuće.

Studija je diskreditirana i zapečaćena
Njegovi zapisi su zapečaćeni u knjižnici Sveučilišta Yale do 25. listopada 2065., datuma koji je vjerojatno odabran jer bi većina parova blizanaca koje je istraživao umrla do tada. Samo kad bi najmlađi ispitanici doživjeli 99 godina, mogli bi vidjeti svoje podatke. Međutim, oko 100.000 stranica objavljeno je do 2018. Na frustraciju blizanaca, informacije su bile jako neuvjerljive.

Više od 60 godina nakon početka istraživanja nemoguće je točno znati koliko je blizanaca i trojki razdvojeno. Na temelju vlastitog istraživanja Segal vjeruje da postoje najmanje 23 slučaja.

Posljedice su uzele danak na Mertzel i Carbone, koje rade u upravnim odjelima dviju različitih bolnica. Priznaju da je njihova interakcija bila „komplicirana“ jer su se borile da se pomire s prošlošću.

Posljedice zloglasne studije
„Netko je sugerirao da je razlog zašto imamo poteškoća i ulazimo u sukobe kao odrasle taj što nikada nismo dobile priliku za rivalstvo između nas dvije i izbacile to iz sebe dok smo bile mala djeca“, rekla je Carbone za The Post.

Mertzel je dodala: „Ono što su učinili bilo je užasno.“

U međuvremenu Segal, koja je intervjuirala sedam parova Neubauerovih blizanaca za svoju knjigu, rekla je da ih je diskreditirana, dva desetljeća duga studija „naučila mnogim lekcijama“.

PROČITAJTE  KOMARCI SU ME STALNO UJEDALI, DOK NISAM NAPRAVILA OVU SMESU: trebaju vam samo tri sastojka i zauvek će nestati

Kako je rekla za The Post: „Ostaje sjajan primjer kako se ne treba baviti istraživanjem.“

PREUZETO SA:https://www.index.hr/

You may also like...

Schreibe einen Kommentar