BIJELI ČAJ ZA VITALNOST

ŠALICA BIJELOG ČAJA VRIJEDI KAO 12 ČAŠA ISCJEĐENOG SOKA OD NARANČE.

Bijeli caj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva.
Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se bere samo par dana u dalekoj kineskoj provinciji koja se zove Fujian,a jedan od najkvalitetnijih je Silver Needle. U Kini ga navodno još zovu Bai Hao. Tajna ljekovitosti je u tretiranju listova pri branju.
Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto – bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja.
Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis. Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj.
Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25% manje kofeina od zelenog 
čaja. On prosječno sadržava 15 mg kofeina, a uspoređujući ga sa crnim koji ima 40mg kofeina pogodan je za osobe svih uzrasta.
Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenih od karcinoma. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti.
Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače,što ga stavlja na pijedestal sa čajevima.

izvor:ljekovitobilje.work

You may also like...