Anemija – kako nadoknaditi nedostatak željeza?


Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Često se smatra da je uzrok anemije smanjeni unos željeza hranom, međutim uzroci anemije mogu biti različiti.

Simptomi anemije su slabost, opći umor, blijeda ili žućkasta koža, blijedi nokti i unutrašnjost očnih kapaka. Kod težih oblika anemije vrtoglavica, nedostatak daha, glavobolja, zujanje u ušima…

Sve što morate znati o anemiji u trudnoći

Nedostatak željeza, koji za najčešći uzrok ima lošu i neuravnoteženu prehranu, može dovesti do anemije. Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog sljedećih razloga: kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava, pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedica drugih bolesti, objašnjava Tomislav Živko, mag. pharm. dipl. ing. agr.

Simptomi manjka željeza i kako ga nadoknaditi

Mnogi oblici anemije ne mogu se prevenirati. No, moguće je prevenirati anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza i određenih vitamina pravilnom ishranom koja je bogata željezom.

Anemija: Što jesti ako ste slabokrvni?

Što još trebate znati o anemiji?
Prehrana treba biti bogata voćem, mesom, ribom, orašastim plodovima.
Pokušajte barem trideset minuta dnevno biti fizički aktivni.
Uzimajte vitamin C – poboljšava apsorpciju željeza.
Izbjegavajte masnu i jako slatku hranu.
Krvna pretraga jedini je vjerodostojni indikator manjka željeza u krvi.
Stres i sjedilački način života pogoduju razvoju anemije.

Spirulina pomaže u liječenju anemije
Većina osoba nije upoznata s činjenicom da je alga spirulina izvrstan dodatak prehrani koji pomaže u sprječavanju anemije.

Istraživanje provedeno još 2002. godine dokazalo je brojna korisna svojstva spiruline: ona pomaže u liječenju alergija, anemije, karcinoma, otrova iz jetre, virusnih i kardiovaskularnih oboljenja, hiperglikemije, visokog kolesterola, imunodeficijencije i upalnih procesa.

prahZa razligu od drugih algi, stanična stijenka spiruline sadrži visoku koncentraciju mukopolisaharida koji se lako probavljaju, i složene glikoproteine koji su važni u izgradnji staničnih membrana. Primitivna hrana poput spiruline sadrži značajne nutritivne vrijednosti. Ona je također moćna hrana za cijeljenje tkiva. Odlična je podrška u liječenju hipoglikemije, dijabetesa, kroničnog umora i čireva. Izvrsna je za ojačavanje imunološkog sustava.

Spirulina i druge mikro alge su odličan lijek za većinu slučajeva anemije jer je vitamin B12 neophodan za izgradnju crvenih krvnih stanica. Međutim, slabokrvnost u većini slučajeva nije samo rezultat nedostatka vitamina B12. Čini se da velika količina klorofila, željeza, proteina i ostalih nutrijenata iz algi nadilaze anemiju.

Alga spirulina se posebno preporučuje za liječenje problema s vidom, menstrualnih tegoba i kožnih oboljenja.

Deset grama praha spiruline je dovoljna količina za pokrivanje čak pet dnevnih potreba za vitaminom B12, četiri dnevne potrebe za vitaminom A, 83 posto dnevnih potreba za željezom i 30 posto za vitaminom B2.

Spirulina je bogata amino kiselinama, klorofilom, B vitaminom, i drugim nutrijentima. Dokazano je kako ova alga podiže imunitet, pročišćava teške metale i štiti od mučnine nakon zračenja. Fitonutrijent iz spiruline pod nazivom fikocijanin dokazano potiče proizvodnju krvnih stanica.

Ordinacija.hr

You may also like...