Ako želite smršavjeti, morate na dijetu. Od ponedjeljka, naravno. Ili…?


Do prije par godina, kada je govorio o dijetama, gotovo bez iznimke riječ je o redukcijskim dijetama, odnosno kratkoročnim programima prehrane namijenjenim mršavljenjem.

Atkins, South Beach, Dukan, samo su neki od popularnijih predstavnika. Danas je sve popularniji termin korišćen u kontekstu trajnih ili dugoročnih načina prehrane, tako da imamo LCHF ili Paleo dijete / prehranu.

S obzirom na to da se u naslovu dogovaramo o mršavljenju, u nastavku će biti riječi isključivo o redukcijskim dijetama.

Nutricionisti koji to nisu … (Ne vjerujem stručnjacima koji to nisu)

Kako dijete funkcionira?
Svim dijetama zajedničko je da na ovaj ili onaj način pokušate natjerati da unesete manje kalorije nego što trošite. To je neravnoteža isključivog uzroka gubitka kilograma. Tko vam tvrdi drugačije, ili ne razumije osnovne fizike ili vam laže.

Zajedničko svim dijetama je i funkcionira. Ako ih uspijete dovoljno dugo slijediti, uspjet ćete izgubiti kilograme. Međutim, u golemoj većini slučajeva neće uspjeti, vratit će se kilogrami brže ili sporije, a vi ćete ostati frustrirani. Zašto?

Nisi jo-jo
Zato što slijeđenjem popularnog djeteta niste naučili principe mršavljenja, a još manje principe zdrave prehrane. Nametnuli smo izuzetan stres za cijelo tijelo i psihiju, što je bilo samo pitanje vremena kad će stvar biti puknuti. Češće nego rjeđe, puknula je relativno brzo.

Jo-jo efekt označava povratak kilograma nakon djeteta, a često se smatra i njenom neizbježnom posljedicom. Ne radi se ni o kakvom magičnom i neizbježnom procesu, već o činjenicama da se pojedinac nakon završetka (ili odustanka od) djeteta, umjesto da je naučio kako održavati kilažu, vraća svojim starim navikama, koje su i stvorile problem.

Skinite kilogram kilograma uz pomoć DIJETE od 30 dana

Zadržano naše mišiće
Problem nezdravog gubitka kilograma, osim što nije trajan, je ujedno što može uzrokovati značajne gubitke mišićnih masa. Nakon što su jo-jo odradili svoje i vratite se na početnu kilažu, u nepovoljnoj ste situaciji nego u startu, jer ste smanjili udio mišićnog, a povećali udio masnog tkiva.

Svaki gubitak kilograma podrazumijeva i određuje gubitak mišićnih masa. Taj gubitak je prilično varijabilan u zavisnosti od mnogih faktora. Prehrambeni faktori koji na njega utječu na prvu redukovanu količinu kalorijskog deficita i količinu proteina u prehrani. Ukratko, ako vaša kilaža pada na prebrzo (bruto od oko 1 kg tjedno, izuzev prvih tjedan dana ili dva), povećava rizik od gubitka značajnijeg udijela mišićnog tkiva. Jednako je činite kada je vaš unos proteina prenizak (ispod 1 g za svaki kilogram tjelesne mase).

Prehrambena mitologija, odnosno zašto vjerujemo u gluposti

Kako zdravo smršaviti?
Pretilost nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Nijedno popularno dijete nije
njegovo rješenje.

Dijete ne podbacuju zbog toga što ne funkcionira. Svaka funkcija, ako je uspijete dovoljno dugo održavati. Podbacuju zbog toga što su prerestriktivne, prezahtjevne, neindividualizirane, a time i neodržive.

Nije moguće smršaviti i zdravo. Zdravo mršavljenje podrazumijeva planirani i postupni gubitak kilograma. Podrazumijeva zadržavanje željenih kilaža i nakon djeteta. Bez supernamirnice, bez zabranjene hrane i uz realna očekivanja. Ne zaboravite, zdravo mršavljenje zahtijeva i zdravu prehranu. Prehrana nije samo alat za postizanje željenih tjelesnih masa, već je i ulog u zdravlju. Nije bitno samo koliko, već i što jesti.

ŠTO IZBJEGAVATI NA DIJETI?
Namirnice s čijim se unosom ne mogu kontrolirati. Logično, zar ne?
Sokove. To uključuje i 100% sokove od voća. Ne zasićuju, doprinos kalorijskom unosu.
Nerealna očekivanja.
KAKO SI OLAKŠATI ŽIVOT (MRŠAVLJENJE)?
Univerzalni savjeti nažalost ne postoje, a ovi često funkcioniraju:

Način ishrane prema tipu figure: Evo šta i kada jesti! (DIJETA)

Ne jedite kad ste gladni, već isplati svoje obroke. Određena doza gladija je neizbježan dio procesa mršavljenja.
Nemojte ići spavati gladni. Voljni trenutak je najslabiji veče.
Probajte drago „prevariti“ uključivanjem beskalorijskih sokova u prehranu.
Povežite volumen svoje prehrane. Povrće je za optimalan izbor.
Vježbajte. Pomoću tjelesnog aktivnošću lakše ćete stvoriti kalorijski deficit.

KAKO IZMISLITI DIJETU?
Lakše je nego što mislite.

Obećaj čuda.
Izbaci iz prehrane nešto što drugi već nisu.
Napiši knjigu.

http://ordinacija.vecernji.hr/

PROČITAJTE  Kako je hrvatska blogerica uspjela smršaviti čak 50 kilograma i što savjetuje?

About the author